Приключението на Асен Ибров е да живее от своите мечти

Споделете с:

Днес е професионалният празник на готвачите, а техен патрон и закрилник е Свети Лаврентий. На 10 август този празник е отбелязан за първи път в България през 2005 година. По този повод потърсихме шуменското лъвче в кулинарното изкуство шеф Асен Ибров – главен готвач в българското посолство в Лондон, успешен участник в конкурса “Национален готвач на Англия”, а от скоро приет в екипа на “Le Cordon Bleu” в столицата на Обединеното кралство. За пореден път Асен гостува през лятото в родния си град Шумен, но днес беше последният му ден преди да отпътува за Лондон.

Във връзка с празника го попитахме: кое е най-важното за професията на готвача? “Най-важното в професията на готвача е да обича работата си и да му харесва това, което прави” – отговори шеф Асен Ибров. А по какво се познава кой готвач е истински професионалист? “Един истински Сhef се познава кога готви вкусно, когато умее да съчетава вкусовите качества на едно ястие, плейтва прилично без да се прекалява, да бъде лидер и най-важното да бъде човек със сърце. Няма ли ги тези качества един Chef, просто винаги ще бъде един бакалин. На който всеки винаги ще му е виновен и крив…” Това сподели Асен.

Следващият ни въпрос беше повече провокативен: ако трябва да направиш своята лична класация – кое ястие най-много обичат българите и какво от традиционната българската кухня е най-любимо на чужденците? “Хммм, те са много ястия и не мисля, че има българин, който ще каже: аз обичам да ям най-много определено ястие. Може би, сарми, пиле с ориз, люти мариновани чушки, картофена яхния, пилешка супа, боб, сухи мезета, пържолки, пилешко, шкембе чорба… Ами чужденците обичат баница, пилешка супа, обичат много нашето сирене, шопска салата, българските ни мезета” – гласи отговорът на Асен.

А ти имаш ли лично твоя запазена марка при приготвянето на храна? – опитахме се да “разузнаем” в кухнята на младия шеф Асен Ибров. А той отвърна: “Моят почерк върху храната, която приготвям, е обичам да съчетавам вкусовете на едно ястие, да измислям ястия, мразя да копирам всичко, винаги, когато приготвям и създавам, е авторско. Храната, която приготвям, е храната, както си я представям в моята глава. Луда работа (смее се)…”

Какви още несбъднати мечти му останаха? “Искам да успявам още повече, в момента имам страхотната възможност да уча от баш висшата кулинария, от най-добрите в света! Какво по-хубаво от това?!… Бих казал, че времето ще си покаже… Не е хубаво да се бърза и да искаш само. Колкото повече човек се зареди с търпение, толкова по-добре! Колко по-малко, толкова по-зле…” Това е философията на Асен.

“Le Cordon Bleu” е мечта за много готвачи от цял свят. Не случайно тя се сочи за кулинарна арт институция със 127-годишна традиция, която има 35 школи в 20 държави с над 20 000 студенти, а ресторантите й са разположени в най-големите градове на пет континента. И в тази световно призната кухня е шуменецът Асен Ибров.

Дали някога ще стане главен готвач в 5-звезден бутик за хранене или след време ще отвори собствен ресторант? “Както казах – времето ще покаже, всичко зависи от мен, но понякога има неща, които не можем да предвидим и не зависят от нас. Но бих казал така – колкото се може нагоре! Както казва мечо Пух: колкото повече – толкова повече (смее се)… За собствен ресторант все още не съм мислил…”

Бъдещето е пред него. И шеф Асен Ибров го определя с мисълта на Опра Уинфри, че неговото приключение е да живее от своите мечти.

Нека от сърце да му пожелаем да ги сбъдне всичките!

337 преглеждания