„Aлкомет“ представи филма „Софийските години на Мустафа Кемал, 1913-1915“ в Шумен

Споделете с:

Документален филм за големия приятел на България и основател на съвременна Република Турция Мустафа Кемал бе представен на 21 май пред публика в Шумен.

Това стана само два дни след софийската премиера на лентата, която се състоя на неслучайно място – в Централния военен клуб в столицата, където преди 108 години на маскен бал пред местния елит Ататюрк се появил с еничарска униформа и препасан ятаган през пояса. Сред присъствалите бяха президентите Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, турският посланик Айлин Секизкьок, главният мюфтия Мустафа Хаджи, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

На прожекцията в Шумен присъстваха политици, общественици, кметове, духовници, представители на научните среди, журналисти, дейци на културата и изкуството. В зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на община Шумен бе и авторката на филма – родената в България турска журналистка Нахиде Дениз.

Гостите бяха посрещнати лично от председателя на надзорния съвет на „Алкомет“ АД Фикрет Индже, с чиято финансова подкрепа е създаден филмът „Софийските години на Мустафа Кемал, 1913 – 1915“.

„Това е филм, в който показваме дейността, следите, които оставя Ататюрк в София, неговото влияние в политическия, социалния и културния живот в столицата. С режисьора Уфук Каракаш от Истанбул опитахме да разкажем този период от живота му, който е само 15 месеца, но е изпълнен с много важни събития, защото е между две световни войни. Смятам, че този период е сравнително малко познат, както в България, така и в Турция. Чрез нашия филм вие ще откриете неща, които досега не сте знаели“, сподели Нахиде Дениз, която е дългогодишен кореспондент в Истанбул на БТА, Българската национална телевизия и БНР. Тя съобщи, че филмът „Софийските години на Мустафа Кемал, 1913 – 1915“ ще бъде представен на 31 май и в Брюксел – Белгия.

Авторите на филма го създават на базата на действителни събития, архивни документи и проучвания на турски и български учени и анализатори, които участват в него. Чрез дейността на младия турски майор се разкриват съдбоносни събития в историята на България преди 108 години, моменти и личности от културния и светски живот на младата столица София, в който се вписва и личността на младия военен аташе. Период, който се явява важен етап към бъдещето на Мустафа Кемал Ататюрк като основател на Република Турция и неин пръв президент, като един от архитектите на дружбата между Турция и България.

И наистина – 53-минутният филм представя достоверен разказ за престоя на майор Мустафа Кемал в София като военен аташе. Чрез думите на изтъкнати български и турски историци се разкриват за широката общественост факти, някои от които малко известни, за силното въздействие, което оставя в съзнанието на младия дипломат срещата му с България. Тук той създава много лични връзки с елита на нашата държава и е силно впечатлен от културния живот у нас, който се опитва да пренесе в Турция. За първи път посещава опера в София.

Филмът разказва и за невъзможната му любов с дъщерята на български генерал – Димитрина Ковачева, наричана още Мити. По-късно за тази любов той ще каже, че е обичал едно българско момиче, но не му го дали.

Филмът представя и факсимиле от броя на българския вестник „Утро” от 22 октомври 1931 г., в интервю за който Мустафа Кемал казва: „Няма да забравя приятните моменти, които съм преживял в България. Бил съм и винаги ще бъда приятел на българския народ. Обичам го безрезервно още от детството. В Солун съм другарувал през всичкото време само с българи. Всяко българско нещастие ми причинява невъобразима болка. Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция.”

Факт е, че Турция има много съседи, но само към българите там се обръщат с „комшу”.

251 преглеждания