Вестникът на шуменци празнува 84-ия си рожден ден!

Споделете с:

В началото беше озарението, съхранило се и до днес върху вече пожълтялата вестникарска хартия. Озарението на новините, обединило няколко поколения шуменци, което създаде нашето печатно издание.

„Шуменска заря“ е сред най-старите регионални вестници в България, които продължават да излизат. Преди две години открихме първия брой на „Шуменска заря“ в архивите на Регионалния исторически музей. На 19 октомври 1932 година печатното издание се ражда като „независим информационен вестник“, а задачата, която си поставя, е да бъде „светилник за озаряване на истините“. Какво по-достойно от това да бъдем наследници точно на този вестник?

„Шуменска заря“ излиза до 1940 г., включително. Спира да се издава през годините на Втората световна война – от 1941 г. до есента на 1944 г. Тогава идва времето, когато партийните интереси поставят политически задачи пред всяко информационно издание у нас. Така на 16 октомври 1944 г. се появява вестник „Освобождение“, като орган на околийския комитет на ОФ (Отечествения фронт). Седмичникът се издава до 1948 г., после е преименуван на „Народен подем“, който излиза до 23 септември 1950 г. От 30 септември 1950 г. стартира вестник „Коларовградска борба“, като печатен орган на БКП, ОФ и ОНС. Той излиза до края на 1965 г.

На 1 януари 1966 г. е възстановено името на вестника – „Шуменска заря“. През 1985 г. той става всекидневник, а от 31 март 1993 г. е издание на кооперация „Шуменска заря“.

Актуалното национално представително проучване сочи, че вестникът е сред лидерите в класацията на регионалните печатни издания по своя пазарен дял и по читателската си аудитория. Сега какво ни предстои във времето на динамичните предизвикателства? Освен да продължаваме все така всеотдайно да създаваме многолетната летопис на „Шуменска заря“, поели изключителната отговорност пред нашите читатели, че той е вестникът на шуменци!

169 преглеждания