Празникът на „Шуменска заря“ събра елита на региона

Споделете с:

Празничното тържество „Шуменска заря“ и приятели – 85 години заедно“, събра в ресторант „Общината“ най-популярните личности от всички сфери на обществения живот в нашия регион. С присъствието си те изразиха своето искрено уважение към едно от най-старите печатни издания у нас, което продължава да отразява живата летопис на Шуменския край.

Сред официалните гости бяха дошли заместник-председателят на Народното събрание д-р Нигяр Джафер, народните представители Димитър Александров, д-р Румен Генов и Иван Иванов, ексдепутатите Димитър Дъбов и Ралица Тодорова.

Празника на вестника почетоха още областният управител проф. Стефан Желев, заместниците му Петко Шаренков и Ширин Вели.

И тъй като съвсем закономерно през годините „Шуменска заря“ се утвърди като вестникът на шуменци, а и за известен период в историческото му развитие община Шумен е била сред неговите издатели, в ролята на домакин на празника влезе кметът на община Шумен Любомир Христов. До него бяха заместник-кметовете Росица Антонова, д-р Светлана Маркова и Найден Косев.

Сред специалните гости бяха също кметовете на община Велики Преслав д-р Александър Горчев, на Каспичан – Милена Недева, на Каолиново – Нида Ахмедов, на Никола Козлево – Ешреф Реджеб. Не случайно присъстваха още областният председател на ДПС Айсел Руфат, председателят на областната организация на АБВ Пламен Петков, лидерът на общинската структура на БСП в Шумен Веселин Пенчев.

На тържеството бяха председателят на общинския съвет в Шумен проф. Борислав Беджев, председателите на постоянни комисии към местния парламент Даниела Русева, Венцислав Венков, Иван Ламбов, общинският съветник Деан Станчев.

Своята привързаност към вестника изразиха още почетният гражданин на Шумен Ася Асенова, омбудсманът в община Шумен Иван Капралов, председателят на Окръжния съд в Шумен София Радославова, новият директор на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ Димитър Димитров, известният драматург и режисьор Николай Гундеров, заместник-ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ доц. Константин Константинов, ученът и университетски преподавател проф. Добрин Добрев, ръководителят на Катедрата по журналистика и масови комуникации доц. Юрий Проданов, заместник-директорът на „МБАЛ-Шумен“ АД д-р Йорданка Маринова.

Сред приятелите на „Шуменска заря“ изпъкваха и световните шампиони по кик бокс и муай тай Християн Тотев, Пламен Борисов и Полина Галинова, които бяха дошли заедно със своите треньори в СК „Шуменска крепост“ Галин Методиев и Галин Ганев.

Присъстваха също много бивши и настоящи колеги от редакцията на вестник „Шуменска заря“, както и журналисти от други медии в града.

Всички гости поднесоха много цветя, много подаръци, много сърдечни пожелания.

Началото на празника беше дадено с тържествено изпълнение на „Олимпийски дух“ на Джон Уилямс от Градския духов оркестър „Михаил Биков“ към народно читалище „Стилиян Чилингиров-1963“. В музикално-танцовата програма се включиха още Клубът по спортни танци „Фея данс“ и вокално студио „Стани звезда“ към общинския Младежки дом, Ансамбълът за народни песни и танци „Мадара“ и детският фолклорен ансамбъл „Звънче“ към народно читалище „Тодор Петков-1963“.

С приветствено слово към екипа на „Шуменска заря“ се обърна кметът на община Шумен Любомир Христов. „Познавам ви, вярвам във вас и знам, че ще се преборите с всякакви предизвикателства и проблеми, с които се сблъсквате – подчерта той. – Вижте, залата е пълна – вие събрахте хора от всички сфери на обществения живот, сред нас има представители и на законодателната, и на изпълнителната, и на съдебната, а и на „четвъртата“ власт, както сме свикнали да наричат медиите. Вестник „Шуменска заря“ заслужава уважението на шуменци, на цялата ни общественост, защото е не само един от най-старите регионални вестници, но и който продължава да е важен за нас и днес. Бъдете все така смели, борбени, обективни и усмихнати като вашия шеф!…“ Кметът Любомир Христов подари на всички дами от редакцията на вестника по стрък бели хризантеми, на ръководителя на „Шуменска заря“ Пламен Георгиев – бутилка вино, а на целия екип – чудесна картина от Николай Калев със следното сърдечно послание: „По случай 85-годишнината на вестник „Шуменска заря“ с пожелания за здраве и творческо вдъхновение!“.

„Всички вие сте наши приятели и вашето присъствие тук за нас означава само едно: че точно заради вас си заслужава Шумен и региона да имат такъв вестник като „Шуменска заря“ – сподели председателят на кооперация „Шуменска заря“ Пламен Георгиев. – Ние цяла седмица посветихме на 85-годишнината на нашето печатно издание с много спомени, честитки и изследвания за неговата история. Сега мога само да благодаря. Благодаря на кмета на Шумен Любомир Христов и на неговия екип за подкрепата. Благодаря на основните рекламодатели на вестника – „Алкомет“ АД, „Теси“ ООД, „Ал и Ко“ АД. Благодаря на спонсорите за нашия празник – „Карлсберг България“ АД, „Винарска изба Осмар“ ООД, Винарска изба „Шумен“, Илия Попов, „Къни фойерверк“ ЕООД, Марияна и Васко Василеви от бутиковия хотел „Замъка“, хотел „Централ“ и сладкарница „Долче вита“. Благодаря на водещия на тържеството Живко Жечев, на Албена Бабева-Сланева, на Галина Илиева, на Евтим Пенев. Благодаря на всички колеги от другите медии в Шумен, които бяха съпричастни с нашия празник. И не на последно място – специално благодаря на целия ми прекрасен екип, който работи в „Шуменска заря“. Въпреки високата цена, която плащаме сега за нашето оцеляване, ние искаме Шумен и региона да имат своя вестник и той да се казва „Шуменска заря“!“

Под звуците на „хепи бърдей“ („Happy Birthday“) екипът на „Шуменска заря“ разряза празничната торта, посветена на 85-ия рожден ден на вестника.

189 преглеждания