„Алкомет“ АД обяви амбициозен инвестиционен план на стойност 137 млн. лв. за следващите три години

Споделете с:

Днес Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа, взе участие в Дискусионен форум с бизнеса в Шумен, фокусиран върху възможностите за финансиране от Министерството на иновациите и растежа. Събитието се проведе в административна сграда на „Алкомет“ АД, гр. Шумен. Във форума участваха изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Христо Етрополски, областният управител на Шумен проф. Добромир Добрев, заместник-кметът на община Шумен Росица Антонова, представители от посолството на Република Турция и бизнесмени от региона.

На събитието присъстваха и представители от „Алкомет“ АД, сред които мажоритарният собственик Фикрет Индже, председателят на Надзорния съвет на компанията Фикрет Кузуджу и директорът на завода Иван Папазов.

По Плана за възстановяване и устойчивост има предвидени доста ресурси, за да подкрепят иновативни предприятия, както и инвестиции в кръгова икономика, в действия, свързани с подобряване на капацитета, каза пред журналисти в Шумен министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

„Алкомет“ АД беше инвеститор на годината за 2022 г. и сега заяви своите намерения да направи отново голяма инвестиция във високотехнологично развитие на компанията, както и инвестиция, която ще помогне да бъде представена България като добра дестинация за развитие, за икономически растеж и която е привлекателна с новия си подход в това да бъде добро място за интелектуален капитал и научна и развойна дейност, на основата на която да се случат иновациите“, посочи министър Стойчева.

По време на форума Иван Папазов – директор завод на „Алкомет“ АД, обяви новия инвестиционен план на компанията на стойност 137 млн. лв., който ще се изпълнява през следващите три години.

Инвестиционният план предвижда:

– Разширение на същестуващ Валцов цех 2, с допълнителни 5000 м2 и увеличаване на производствените мощности за валцови продукти посредством монтаж на нов 4-Hi универсален фолиев валцов стан и пещи за отгряване.

– Изграждане на нов Леярен цех, в който е планирано изграждане на високотехнологична линия за леене на рулони, която ще позволи на компанията да увеличи производствения си капацитет на вече предлаганите продукти, както и да произвежда нови видове сплави за конверторно фолио и фолио за акумулатори (батерии).

– Нова маса за леене на заготовки с диаметър 12″ и аспирационна система над топилните пещи на линиите за непрекъснато леене са предвиждат във Леярен цех 1.

– В Пресов цех са предвидени две нови преси за екструдиране с усилие 26MN, заготовки с диаметър 7″ и с дължина 1100 mm и преса за екструдиране с усилие 45MN, заготовки с диаметър 12″ и с дължина 1500 mm.

– В цех Алкомет Аутомотив ще бъде изградена нова линия за пасивиране. Високотехнологична линия за повърхностна обработка на детайли за автомобилния сектор. Линията е с по-голям капацитет и по-добра производителност, което ще допринесе за подобряване на качеството и съкращаване на времето за обработка на алуминиевите детайли.

2 526 преглеждания