„Алкомет“ – 40 години непрекъснато развитие и успех

Споделете с:

Тази година „Алкомет“ отбелязва 40 години от официалното откриване на завода. Точната дата е 28-ми ноември 1981 г. За своята 20-годишна история до 2000 година, заводът променя няколко пъти наименованието си – „Завод за обработка на алуминий“, „Стопански комбинат за обработка на алуминий „Стамен Стаменов“ и „Алумина“ АД.

Приватизацията на акционерното дружество приключва през септември 1999 г. В началото на 2000 г. Общото събрание на дружеството приема промяна на наименованието – новото име е „Алкомет“ АД.

Пред новите собственици се открива възможност да реализират своята програма за развитие на фирмата. И успяват! Днес „Алкомет“ е най-големият български производител на валцови и пресови алуминиеви продукти, завладял повече от 20 % пазарен дял за домакинско фолио в цяла Европа, към днешна дата изнася успешно своите продукти и отвъд океана.

От приватизацията до днес са инвестирани 155 милиона евро в модернизиране на оборудването, в нови и иновативни технологии и устойчиви производствени процеси. Благодарение на най-мащабната инвестиционна програма до момента приключила през 2020 г., компанията увеличава производствения капацитет до 100 000 тона годишно.

В пресов цех е внедерна SMS 25 MN HybrEx® преса, а във валцов цех – ново поколение студено валцов стан SMS 6-high-cold-rolling mill.

Развитието продължава въпреки трудното и несигурно време. В началото на 2021 г. бе успешно въведен в експлоатация нов цех за механична обработка на профили. Инвестицията е на стойност 13,5 мил. лв., като новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрически автомобили. Сключен е дългогодишен договор с известен немски производител, като в бъдеще компанията има амбицията да работи и с други производители от автомобилния сектор.

Към днешна дата в компанията работят 1182 служители.

 

 

 

 

300 преглеждания