Водещият турски холдинг „Саркуйсан“ ще инвестира в Шумен

Споделете с:

„Вярваме, че тази инвестиция ще бъде изключително полезна за Шумен и региона. Шумен вече е наш дом!“ – това обявиха от ръководството на водещия турски холдинг „Саркуйсан“ („Sarkuysan“) по време на посещението в седалището на компанията в град Гебзе на делегация от журналисти, общински съветници и представители на бизнеса в Шумен. То беше организирано от Българо-турската търговско-индустриална камара (БТТИК). Делегацията беше водена от изпълнителния директор на камарата Венцислав Венков, който е и председател на постоянна комисия в шуменския парламент, и включваше председателят на контролния съвет на БТТИК Ася Асенова, председателят на постоянната комисия по екология и селско стопанство Димитър Александров, общинската съветничка Менент Шукриева, представители на местни медии.

На презентацията в седалището на „Саркуйсан“, което се намира в азиатската част на Турция непосредствено до мегаполиса край Босфора, присъства още генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов. Разбира се, на деловата среща беше и председателят на надзорния съвет на „Алкомет“ АД Фикрет Индже, който ръководи и управителния съвет на БТТИК. Той се сочи като главен инициатор за привличане на крупната инвестиция с препоръката му, че Шумен е добро място за влагане на капитали за бизнес. Фикрет Индже е член на Турско-българския бизнес съвет и заедно с генералния директор на „Саркуйсан“ Севгюр Арсланпай са в изпълнителния съвет към Съвета за външноикономически връзки към Министерството на икономиката в Турция DeiK.

„Саркуйсан“ е в Топ 50 на бизнеса в Турция, водеща компания е сред производителите на мед в южната ни съседка и е сред лидерите в бранша в Европа. Фирмата продължава традицията да се обработва мед в Турция, позната още от времето през 6300-5500 г. преди Христа. Холдингът е основан през 1972 г., а пуска първото си производство през 1975 г. Вече 40 години производството на „Саркуйсан“ маркира пътя на медта от изкуството до индустрията.

Централната фабрика и административните офиси се намират в Гебзе, където гостува нашата делегация. През 2002 г. се създава дъщерното дружество „Sark САЩ“ и се откриват два завода – в Албани (Ню Йорк) и Токоа (Джорджия). Основните продукти са плоски проводници и профили, едножични, многожични и усукани проводници. В производството се използва непрекъснато леене, изтегляне на тел, електролитно покриване на проводници, продуктовата гама включва също тръби и ламарини, както и специални продукти. Индиректно изделия на „Саркуйсан“ се използват и в космическите совалки на НАСА. Капацитетът на производството през миналата година достига 225 000 т, годишната продукция – 175 000 т. (най-високото ниво след глобалната криза през 2008 г.). 41 на сто от продукцията е предназначена за износ, 59 на сто – за вътрешния пазар. Глобалните клиенти на компанията са в повече от 60 държави, разположени на 6 континента. Сред основните доставчици на суровини на „Саркуйсан“ е най-голямото медодобивно предприятие в Югоизточна Европа – „Аурубис“ АД, което се намира в Пирдоп. В целия холдинг работят 2000 души, само във фабриката в Гебзе – 720, като от тях така наречените „сини якички“ са 425, а „белите якички“ – 295.

С реализирането на планираната инвестиция в Шумен ще бъде открит четвъртият поред завод на „Саркуйсан“. Вече е регистрирано дъщерното дружество на холдинга „Sark България“ АД. В борда на директорите му влизат Севгюр Арсланпай, който е заместник-председател на управителния съвет, и Яшар Сьонмез, а те ще бъдат ръководени от председателя Хайретин Чайджъ. Заводът за електролитна мед край Шумен ще бъде разположен във Втора индустриална зона, вдясно от „Алкомет“ АД. Производствените съоръжения ще заемат територия от 70 дка площ, като от тях закритите помещения ще бъдат около 7500-8000 кв. м. Ще бъде доставено съвременно и модерно оборудване. Очаква се предприятието да заработи през октомври 2017 година. „Ще спазваме всички български закони и екологични стандарти“, подчерта Севгюр Арсланпай. Той се въздържа да съобщи точния размер на инвестицията. „Ще я кажем, след като уведомим тукашната общественост, тъй като това е публично дружество, което се листва на борсата. След като приключат всички процедури в Турция, ще оповестим и точния размер на инвестицията в България“, обясни генералният директор на „Саркуйсан“. За параметрите на инвестицията може да се съди по броя на работните места, които се очаква да бъдат осигурени. На първия етап в „Сарк България“ ще работят 40-50 души, а след пускане на максималния размер на мощностите в края на третия етап – около 100. „Ние действаме съобразно българското законодателство и спазваме всички нормативни актове – заяви Севгюр Арсланпай. – Не искаме да бъдем със специални привилегии. Но искаме всички наши процедури да се случват бързо. И в Турция нещата не се случват бързо – по това си приличаме. Искрено се надявам, че ще успеем да пуснем производствените инсталации в Шумен догодина по това време. Искам специално да благодаря на г-н Фикрет Индже – той стана повод да създадем това дружество в България! По време на посещението си в Шумен аз се почувствах наистина като у дома си. В много малко градове хората са толкова изключително топли. Нашата задача е да оставим на идните поколения един по-добър за живеене свят!“

Цялата делегация от Шумен имаше възможност на място да разгледа производствените мощности на фабриката в Гебзе. Лично заместник-генералният директор по техническите въпроси на „Саркуйсан“ Толга Едис разведе всички и им показа работните помещения. „Нашата цел и желание е в Шумен да изградим и да пуснем в експлоатация завод, подобен на този, който видяхме днес – допълни Севгюр Арсланпай. – Той няма да бъде с такъв капацитет, но ще бъде с по-съвременна технология. „Хубаво е гражданите на Шумен да знаят, че ние всъщност идваме със замисъла и идеята да изработваме изделия с висока добавена стойност. Нашата задача в Шумен е да се увеличи ефективността на производството. Всяка една машина ще бъде ново оборудване. Вече подадохме заявка за разрешение за строеж и работим по технологичния проект. Медната руда ще се преработва в Пирдоп, а в Шумен ще правим медна тел чрез студено изтегляне. Това изделие се използва нявсякъде, където се ползва електрическа енергия. Ще изнасяме продукцията си на пазарите в Европа, Африка и САЩ. За нас е изключително важно качеството – за това притежаваме всички необходими сертификати. Искам да уверя всички, че твърдо ще следваме примера на „Алкомет“ АД – в новоразкритото предприятиятие нашето желание е да бъдем един добър пример за компания с добри практики. Освен екологичното производство, ще бъдем и социално отговорна фирма. За нас е изключително важно работниците и служителите да се включват в социалната ни програма, където имаме дарителски фонд за стипендии на студенти, помагаме много и на неправителствени сдружения, отделяме средства за развитие на културата и спорта.“

Генералният директор на „Саркуйсан“ не пропусна да похвали и българските изселници, дошли да работят в неговата фирма. За него те били допълнителен стимул, защото правели впечатление с добрата си квалификация и трудови навици. „Интересът ни беше събуден от изселниците от България, които пристигнаха в края на 80-те години и които показаха какво е производителност на труда и отговорност. Когато бях началник на електролизата дясната ми ръка беше един човек от България, много отговорен, не исках да го пускам да се пенсионира. Сега се надявам да видя тази коректност и трудолюбие и сред персонала, който ще наемем за производствените ни съоръжения в Шумен“ – сподели емоционално г-н Арсланпай.

По думите на генералния консул на България в Истанбул Ангел Ангелов, добър знак е, че в Шумен идва един от лидерите в производството на медни проводници. А изпълнителният директор на БТТИК Венцислав Венков заяви: „Особено радостно е, че фирма с капацитета на „Саркуйсан“ възнамерява да инвестира в България и по-специално в Шумен. Вярвам, че този начин на организация, фирмено управление и нови технологии ще намерят място в България. Искам да уверя г-н Севгюр Арсланпай, че идва на правилното място! България е държава с изключително динамично развитие и за всеки инвеститор тя дава възможност да достигне до огромния европейски пазар. В Европейския съюз живеят над 550 милиона души. При нас данъкът е най-нисък в Европа – само 10 на сто. Надявам се новата инвестиция да привлече млади и образовани хора, които да работят в новия завод в Шумен. Искам да ви поздравя и от името на кмета на Шумен. Вие идвате в един град с много история! Шумен е спокоен и приветлив. Както казва и Фикрет Индже: „Чукате на правилната врата!“

По-късно шуменската делегация беше приета в Истанбул и от Осман Ак, който е председател на Турско-българския бизнес съвет към DeiK (Съвета за външноикономически връзки към Министерството на икономиката на Турция). DeiK е създадена през 1986 г., в нея членуват 130 бизнес съвета, които работят за укрепването на глобалните бизнесотношения. Нейн партньор у нас е Българската търговско-промишлена палата. „Сърдечно вярвам, че благодарение на DeiK ще вдигнем летвата в сферата на търговско-икономическите връзки“ – заяви Осман Ак, който работи на обществени начала.

Разбира се, в рамките на четиридневната визита делегацията от Шумен успя да намери време и за посещения на културно-исторически обекти в 15-милионния Истанбул, както и в Одрин. Особено впечатляваща беше разходката с яхта около бреговете на Босфора, осигурена от г-н Фикрет Индже.

327 преглеждания