“Царят на шардонетата” Стефан Пирев със „Златен ритон” от „Винария 2023”

Споделете с:

Известният на всички в света на българското вино амбициозен енолог Стефан Пирев заслужи приза „Златен ритон“ от международната специализирана изложба „Винария 2023“ в Пловдив. Той триумфира при белите вина от стари реколти, където фаворит стана Шардоне „Еager” (2021) на “Stephan Pirev wines”. Отличието на опитния енолог, който е свързан с Шумен, беше връчено от бизнесмена Георги Гергов и красивата актриса Кристина Верославова, популярна от сериала „Вина“.

“След четиригодишната пауза възраждаме традицията, която е особено необходима за развитието на българското винарство. Тя е най-старият и авторитетен енофорум не само у нас, но и в Югоизточна Европа. Затова носи престиж и конкурентно предимство, отваря нови перспективи пред носителите на „Златен ритон“ и медалистите. Не е случайно, че се приема за своеобразен „Оскар“ във виноделието и се присъжда на най-изкусните образци в изкуството на Дионис”, посочи в приветствието си главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов.

„Конкурсът е гарант за качество и всички призьори могат да бъдат горди с напитките, които са създали“, сподели председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.

За престижните отличия се състезаваха вина и спиртни напитки от България, Сърбия, Германия и Турция. Раздадени бяха общо 4 приза “Златен ритон” на тържествената церемония в Конгресния център на Международен панаир Пловдив.

Стефан Пирев е лидер сред българските енолози с повече от три десетилетия практика. Не случайно експертите на винената ни продукция го наричат “царят на шардонетата”. До 2017 г. той е работил във “Винекс Преслав”, а след това се включва в екипа на “Бонония Естейт”, като много от вината му печелят престижни международни признания. Самият той споделя, че прави вината си с ясното съзнание те да носят собствена индивидуалност, да имат характер.

На последното издание на Форум на българското вино беше представен така: “Собственият проект на един от водещите български енолози Стефан Пирев предлага вина от внимателно подбрани лозя, доказали своя тероарен потенциал – лозя, в които сортовете от всеки клон могат в пълна степен да развият своята индивидуалност. Със своя опит и знания г-н Пирев знае как да гарантира всички предпоставки за създаване на елегантни, комплексни и балансирани вина – стилни, с характер и потенциал за благородно стареене. Мариан Пирев пък е човекът, който умее да предлага тези вина и двамата са един успешен и добре споен семеен екип.

672 преглеждания