Шуменският бизнес се срещна с представители на търговския отдел към посолството на САЩ

Споделете с:

Търговското представителство към Посолството на САЩ в България и Стопанската камара в Шумен организираха среща с бизнеса от региона и представиха възможностите за партньорства с фирми от Съединените щати. Кметът Любомир Христов и Община Шумен бяха домакини на форума, който се проведе по-рано днес, 6 април (четвъртък) в зала 203 на общинската администрация.

Любомир Христов поздрави участниците. В обръщението си към тях той припомни, че в региона има предприятия, които вече имат контакти и опит в правенето на бизнес в Щатите и се надява, че срещата днес ще провокира интереса и на други предприемачи. В областта на средното и висшето образование младите хора на Шумен имат сериозни успехи и това също би могло да бъде добра основа за бъдещи съвместни проекти в сферата на образованието. „Благодаря на г-жа Мелиса Марсзалек, търговско аташе към Посолството на САЩ в София, за интереса към Шумен. С възможностите, с които разполагаме, ще съдействаме и ще подпомагаме осъществяването на такива инициативи“, каза кметът.

По-рано той покани гостите да разгледат Индустриалния парк и заедно с изпълнителния директор Николай Тончев споделиха, че биха се радвали, ако и втори инвеститор от Щатите прояви интерес да развива своя бизнес в Шумен. Областният управител проф. Христо Христов пожела след тази среща да се развие наистина реално сътрудничество между двете страни за доизграждане на Индустриалния парк. На срещата присъстваха представители на бизнеса, на Стопанската камара, на областната и общинската администрация.

По време на събитието бяха обсъдени програмите, които представляват интерес за компаниите. Г-жа Мелиса Марсзалек представи програмата SelectUSA, която предлага помощ на федерално и държавно ниво за по-лесен достъп на чуждестранния бизнес в САЩ, за контакти с американски фирми, както и до услугите, свързани с вътрешния пазар, правната система, предимствата, предлагани от различните щати и т. н. Програмата подпомага чуждестранни компании, които искат да разширяват своята дейност в САЩ или такива, които тепърва планират да навлязат на американския пазар.

По думите на търговския съветник към Посолството на САЩ Петър Делин търговският обмен между България и Щатите през последните години значително се увеличава и за първи път възлиза на над 2 милиарда долара през 2022 г. Аргументът на посолството да избере Шумен за тази презентация е успешното индустриално развитие на региона, посочи още той. „Искаме да знаем какви са силните и слабите страни на шуменския бизнес, защото една от задачите на нашия отдел е да работим за  насърчаване на партньорството с български компании“, обясни Делин.

В края на срещата кметът Любомир Христов подари на Мелиса Марсзалек сувенир с изображение на глобалния символ на България – Мадарският конник. Той пожела тази първа среща с представители на американското посолство да постави началото на по-активни контакти с местния бизнес.

 

 

182 преглеждания