TESY инвестира над 50 милиона лева в завод за термодинамични бойлери в Шумен

Споделете с:

Тази година българската компания TESY, която е сред най-големите производители на интелигентни решения за отопление и топла вода в Европа, празнува 30-годишен юбилей и отбеляза повода с новината, че започва да строи завод за термодинамични бойлери в Шумен. Инвестицията в петата производствена база в портфолиото на компанията е в размер на над 50 милиона лева. Новината съобщи основателят и управител на TESY Жечко Кюркчиев на събитие с водещи български медии и ключови бизнес партньори на компанията.

Новият завод ще бъде пуснат в експлоатация до края на 2024 г. и ще отговаря на съвременните стандарти за производителност, безопасност и енергийна ефективност.

На 11 500 м² разгъната застроена площ ще има производствена част, разделена в две основни халета с високо автоматизирани и технологични заваръчна, емайлираща и асемблираща линии за водосъдържатели за термодинамични и електрически  бойлери, както и линии за краен монтаж на термопомпени агрегати и термодинамични бойлери. Предвидена е високостелажна складова система и около 4 хил. палетоместа с 6 товарни рампи. Административно-битовата зона ще бъде разпределена на три нива, включваща робо академия, офисна част с 50 работни места и релакс зона за 200 човека. Планираният годишен капацитет на фабриката ще бъде над 200 000 единици краен продукт.

Решението за инвестиция на компанията в България е продиктувано не само от стратегическото положение на страната ни, но и от планираните синергии с другите производствени мощности на TESY, с цел ефективно  да се отговори на експоненциалното търсене на този тип продукти в Европа. Термодинамичните бойлери и термопомпите стават все по-популярни на глобално ниво, заради високата икономическа ефективност и устойчивост на тази технология. Ръководството на TESY развива и разширява и екипа си. Освен планираните нови работни места и осигуряването на заетост на хората от Шуменския регион, компанията продължава програмите си за обучение за всички служители, както и стипендиантската инициатива за стажанти и млади специалисти, целяща да развие натрупаните им академични знания и прилагането им в практическа среда.

При официалното отбелязване на 30-та годишнина г-н Кюркчиев отбеляза: „TESY не спира да търси нови възможности за разширяване на бизнеса и извън страната. Търговският екип на компанията се разраства с нови хора от Европа, Африка и Азия, което допринася за навлизане на нови пазари и добавяне на нови клиенти.”

На събитието бяха представени и най-новите попълнения в портфолиото на компанията – термодинамичен бойлер за стенен монтаж TESY АquaThermica Compact, термопомпа за отопление, охлаждане и битова гореща вода TESY MultiThermica и електрически конвектор TESY FinEco Glass Cloud с технология AirSafe.

За компанията:

TESY е глобален лидер в създаването на модерни решения за топлина и комфорт. Марката е основана като семейна компания през 1993 г., част от „Фикосота Холдинг“ АД. TESY стартира експанзията си извън България през 1997 г., за да стигне до днес, когато е топ 3 производител в Европа в своята индустрия, с годишен капацитет на производство от 1 500 000 уреда – електрически бойлери, уреди за отопление и грижа за въздуха, бойлери с индиректно подгряване и термодинамични бойлери. Производството на TESY е разпределено в 4 завода на територията на град Шумен и град Смядово, а на всеки 23 секунди там се произвежда нов уред.

Продуктовото портфолио на компанията се продава успешно в над 60 държави, на 4 континента, като последният търговски обект, в който влезе гамата на TESY е в Доха, Катар. Годишният оборот на компанията за 2022 г. е над 210 млн. лева. Всяка година приходите от продажби растат с двуцифрено число като целта за 2023 г. е 300 млн. лева. TESY има дъщерни дружества в Румъния, Испания, Русия и Гърция. Днес екипът се състои от 1050 души от 15 националности, като част от служителите работят в дружеството от създаването му. От основаването си до днес инженерите на фирмата са създали над 69 промишлени дизайна,  патента и полезни модели.

TESY е и първата българска компания, която предлага мобилно приложение с добавена реалност за електрически бойлери, конвектори и термодинамични бойлери. TESY AR улеснява крайния потребители в избора на правилния уред за своите нужди и най-подходящия като размер за своето пространство.

Основополагаща философия на TESY е стремежът да дава винаги повече на крайния потребител – повече топла вода, по-добра енергийна ефективност, безкомпромисно качество. Това е единствената константа в развитието на компанията за последните три десетилетия.

 

 

1 438 преглеждания