Бързи герои 112 идват в Шумен

Споделете с:

Започва най-мащабното здравно обучение в община Шумен, свързано със симптомите на инсулт и правилната реакция в случай на спешност.

„Бързи герои 112” е здравно-образователна програма, в която деца от 6 до 9 години и техните семейства ще се обучават как да разпознават симптомите на инсулт и как да действат правилно в случай на спешност, ако е застрашен близък човек. Програмата ползва естествения ентусиазъм на децата да споделят знанията си у дома и така да научат всички в семейството как да разпознават симптомите на инсулта, за да действат уверено и бързо. Целта е хората да потърсят медицинска помощ в първите 3 „златни“ часа, като така има 90 % вероятност инсултът да бъде преживян без тежки и ужасяващи последици за пострадалите и техните близки.

Инициативата е на Фондация „Сърце до сърце за България“. За да бъде осъществена и да достигне до абсолютно всички семейства на деца от 6 до 9 години, програмата е подкрепена от ОБЩИНА ШУМЕН, фирмите „АЛКОМЕТ” АД, „ХЕРТИ” АД, „ТЕСИ” ООД, „ФИКОСОТА” ООД, „РОКА БЪЛГАРИЯ” АД, „АВТОМАГИСТРАЛИ – ЧЕРНО МОРЕ” АД, ЦСМП, “МБАЛ-ШУМЕН” АД, ОДМВР-ШУМЕН и РУО-Шумен.

Обучението ще започне през месец май и в него ще се включат 41 детски градини и училища на територията на цялата община Шумен. Здравното обучение ще се провежда в рамките на учебната програма на децата от техните учители по специално изработени за целта учебници. Програмата е разработена от световен екип невролози, психолози и детски преподаватели и по време на нейната реализация децата по забавен, лек и интерактивен начин се запознават с основните симптоми на инсулт и правилната реакция в случай, че някой техен близък попадне в спешна ситуация.  Освен всяко дете, неговите 2-ма родители и 4-ма баби и дядовци получават животоспасяващи уроци и така чрез всяко едно 1 дете знанията ще се предават на още поне 6 души в обществото.

„Оказва се, че само усилията на медицинската общност не са достатъчни. Затова нашата битка е пациентите ни да получат възможността за своя златен час, защото той може да ги спаси. Хората трябва да знаят, че бабите и дядовците на децата могат да бъдат спасени и инсултът е лечим само ако се реагира бързо и правилно!“ – споделя по темата д-р Ивайло Петров, невролог и председател на Постоянната комисия „Здравеопазване и социална политика“ към Общинския съвет в Шумен.

В България програмата „Бързи герои 112“ стартира през 2021 година. Безценна е подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването,  Българското дружество по неврология и Българско дружество по инсулт.

До сега в нея са участвали 230 училища и детски градини, над 750 учители са станали посланици на каузата и са обучени повече от 6000 деца.

Новият образователен проект в община Шумен е с цел обучение, превенция и спасяване на човешки живот. След приключването на програмата, на територията на общината ще има обучени над 3000 деца – Бързи герои, които ще знаят какво да направят за своите любими баби, дядовци, родители, близки в случай на проява на симптом на инсулт.

Така жизненоважните знания и умения за спасяване от инсулт ще стигнат до над 18 000 възрастни наши съграждани и това ще бъде най-мащабното обучение от старта на програмата в България.

335 преглеждания