В Шумен беше открита новата сграда със социални жилища

Споделете с:

51 апартамента са изградени и оборудвани по проект „Изграждане на социални жилища в гр. Шумен“, финансиран по Оперативната програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“ Това съобщи днес на заключителната пресконференция кметът на Шумен Любомир Христов. Той припомни, че общата стойност на проекта е близо 3 млн. лв., като от тях 2 831 159 лв. е безвъзмездната помощ от Европейския фонд за регионално развитие. Дофинансирането от местния бюджет е в размер на близо 80 000 лв., като средствата са използвани за изграждане на външното ел. захранване на обекта и за доставка на оборудване.

Жилищата са обзаведени и оборудвани с необходимите мебели и техника. Във всеки апартамент има по две легла с ракла, двукрилен гардероб с надстройка, портманто, готварска печка, шкафчета, пералня, по два климатика, диван, маса, столове и др. В непосредствена близост до блока са изградени две детски площадки и паркинг. Основната цел на проекта е подобряване на социалната инфраструктура в общината чрез изграждане на жилища за настаняване на хора в неравностойно положение.

„Строителството беше трудно, защото се случи във време на пандемия. Въпреки това се справихме и днес вече имаме тази чудесна сграда на ул. „Одрин“ № 15 в квартал „Тракия“. Заповядайте да видите и апартаментите отвътре, напълно са готови за настаняване. Обитателите ще разполагат с всички необходими удобства,“ каза Любомир Христов и покани присъстващите да разгледат сградата и обзавеждането в жилищата.

„Още по-трудно беше с осигуряването на техника. Четири или пет пъти обявявахме обществени поръчки за оборудване. В началото нямаше желаещи да се включат в процедурата, защото цените се вдигнаха драстично,“ припомни и ръководителят на проекта Валентина Йорданова. Тя също изрази задоволство, че изпълнението приключва успешно въпреки трудностите.

Предстои приемането на документи за настаняване и одобряване на заявленията.

Гости на откриването бяха зам.-областният управител Христо Павлов, Стефан Начев – управител на фирмата ЖСП Стил, изградила обекта, и авторът на проекта архитект Огнян Гърбев, общински съветници, журналисти и граждани.

285 преглеждания