Женското дружество „Родолюбие-1872“ с благотворителна кампания за детското отделение в “МБАЛ-Шумен”

Споделете с:

На 25 март Женското дружество „Родолюбие-1872“ в Шумен отбеляза традиционния си празник Благовещение. Всички женски дружества, създадени през втората половина на ХІХ век, за свой празник са приели християнския ден на майката – Благовещение,  деня, когато Архангел Гавраил възвестява на Дева Мария благата вест за раждането на Божия син: „Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените!“

И тази година хотел „Шумен“ приюти шуменските родолюбки за тържеството. В празничната програма взеха участие деца от ЦПЛР-ОДК в Шумен. Малките рецитатори от литературен клуб „Сладкодумци“, с ръководител Силвия Маринова, изнесоха блок-програма със стихотворения, посветени на майката, Благовещение и пролетта. За доброто настроение допринесоха изпълненията на децата от школата по цигулка с ръководител Ели Маринова. Сред участниците бяха и ученици от ПГОХХТ „Проф. д-р Асен Златаров“, които представиха стихотворения от провелия се в професионалната гимназия конкурсен рецитал „Моята родина България“.

Благотворителността е в основата на дейността на шуменските родолюбки от далечната 1872 г. до днес. „Събрали сме се, за да творим добро!“ са думите, които ръководят жените от ЖД „Родолюбие – 1872“ в тази нелека задача.

През тази година традиционната си благотворителна дейност те насочват към събиране на средства за закупуване на бейбихалери, необходими на Детско отделение към “МБАЛ-Шумен”. След отправено запитване по повод появила се в социалните мрежи информация е получено следното писмо от “МБАЛ-Шумен”: “Уведомяваме Ви, че на този етап Детско отделение на „МБАЛ-Шумен“ АД се нуждае единствено от устройства за инхалация тип „Бейбихалер“. Ще Ви бъдем благодарни, ако осъществите дарение на такива устройства – колкото е възможно да закупите. Благодарим за съпричастността и ангажираността на ЖД „Родолюбие-1872“.

Събирането на средства започна още на тържеството. За тази кауза дамите от ЖД „Родолюбие-1872“ се обръщат и към своите приятели – благодетели и всички шуменци, които искат да я подкрепят. За контакти: rodolyubie_1872@abv.bg.

 

 

295 преглеждания