Започва дигитализацията на културно-историческото наследство на Шумен

Споделете с:

Техника на стойност 227 318,99 лв. е закупена по проекта „Създаване и представяне на дигитално достъпно културно наследство на община Шумен“, съобщи на брифинг днес ръководителят на проекта Росица Добрева, директор на РБ „Стилиян Чилингиров“. С нея ще бъде изградена дигитална лаборатория в РИМ – Шумен, ще бъде надградено и модернизирано дигиталното студио в РБ „Стилиян Чилингиров“ и ще бъде осигурено оборудване за галерията “Елена Карамихайлова”, обясниха от екипа, който управлява проекта.

„Към момента вече са ни доставени фотографската техника, 3Д скенерът и въртящата се платформа, а днес ще получим и компютърната техника. До края на месеца очакваме доставка и на двата професионални скенера за дигитализация на книжния фонд“, каза още Росица Добрева. По думите й, вече е направен подбор и са назначени експертите, които да извършат дигитализацията. Девет от тях са служители на трите културни институции, а след проведен конкурс са назначени още петима външни експерти. Ясни са и голяма част от документите и материалите, които подлежат на дигитализация. С наличната апаратура в музея, библиотеката и галерията са сканирани и обработени в рамките на 1 месец около 500 елемента от движимото културно наследство. Сред тях са ценната сбирка от старопечатни, редки и ценни издания на НЧ „Добри Войников“, списание „Месецослов“ от 1859 г., „Български книжици“ от 1959-1860 г., „Българска старина“ от 1865 г., вестниците „Училище“ от 1872 г., в-к „Знание“, „Ступан“ и др. „Регионалната библиотека притежава уникални броеве на вестник Хавадис, издаван в Шумен през 1937 г. на арабски език и в момента страниците му се сканират“, съобщи ръководителят на проекта. Богатата колекция на Регионалния музей от пощенски картички – най-ранните са от края на ХІХ век, също се дигитализира.

По проекта е предвидено на 13 и 14 септември да се проведе обучение на екипа за различните технологии за дигитализация, използване на метаданните за съхранение на информацията, работа с новозакупената техника, както и за възможностите на системата на Europeana (EDM).

Проектът за дигитализация на културно-историческото  наследство на община Шумен е на стойност 684 211,37 лв. и е финансиран по Програмата “Културно предприемачество, наследство и сътрудничество” на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Партньори по проекта  са Шуменският университет “Епископ Константин Преславски” и неправителствената организация Capital Youth Association от Лихтенщайн.

В рамките на проекта предстои да бъдат дигитализирани  30 000 елемента на материалното движимо културно наследство на община Шумен, като дейностите по дигитализация се извършват от  Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров”, Регионалния исторически музей и Художествената галерия “Елена Карамихайлова”.

215 преглеждания