Кметът на Шумен предлага създаване на общинска полиция

Споделете с:

Работна среща за осигуряване на обществения ред, предотвратяване и своевременно разкриване на престъпления и осигуряване на спокойствието на гражданите в партньорство с местната власт се проведе  в община Шумен. Срещата беше открита от кмета на община Шумен проф. Христо Христов и в нея участваха председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, заместник-кметовете Светослава Хайнова, Николай Симеонов и Николай Колев, секретарят на община Шумен Христо Павлов и общински съветници от различни групи в местния парламент.

В срещата, инициирана от ръководството на ОДМВР-Шумен, директорът на областната дирекция ст. комисар Георги Гендов запозна присъстващите с обстановката на територията на община Шумен, определи я като динамична, но и с постигнати добри резултати. От гледна точка на сигурността на жителите и обществения ред, тук е спокойно място за живеене, допълни Гендов. От страна на органите на реда в разговорите се включиха заместник-директорът на полицията комисар Пламен Тодоров, комисар Румен Симеонов, н-к сектор „Охранителна полиция“ гл. инсп. Илиян Николов, началник на районното управление в града, началникът на сектор „Пътна полиция“ гл. инсп. Веселин Георгиев.

Изведена бе важността от подобряване на пътното движение в градската среда. Обсъдени бяха конкретни действия, свързани с пътната безопасност, надграждането на вече започнати дейности като видеонаблюдението. Набелязани бяха мерки за ограничаване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия, освежаване на пътната маркировка и подмяна на уличното осветление.

Акцент в срещата бе предложението на кмета на Община Шумен проф. Христо Христов за създаване на общинска полиция. В момента тази възможност се проучва. Обсъден беше въпросът с видеонаблюдението в общинския център и малките населени места. „До края на нашия мандат Шумен ще бъде покрит изцяло, като започваме поетапно поставяне на камери на възлови места, на такива с предпоставки за пътнотранспортни произшествия и на места, на които е възможно нарушаване на обществения ред“, допълни проф. Христов.

По отношение на превенцията на телефонните измами д-р Светослава Хайнова – заместник-кмет по „Социална политика и здравеопазване“, предложи социалните асистенти да се включват в разяснителната кампания сред възрастните хора и да ги запознават с най-новите сценарии, ползвани от телефонните измамници. В тази връзка тя подчерта, че хората в неравностойно положение са най-уязвими и с тях работата по превенция на телефонните измами трябва да се задълбочи.

Удовлетворение от партньорството със служителите на полицията изрази арх. Николай Симеонов – зам.-кмет по „Строителство и екология“. Той допълни, че предстои да бъде разгледан Генералният план за организация на движението на Община Шумен.

Обсъдени бяха дейностите по превенция, които ще се проведат през летните месеци с най-малките участници в пътното движение в рамките на Лятна академия в Шумен. Директорът на ОДМВР ст. комисар Гендов увери участниците в срещата, че служителите на полицията имат воля за бързи действия и подкрепа както на местната власт, така и на хората за гарантиране на спокойствието и добрия обществен ред.

651 преглеждания