Кметът на Шумен проф. Христо Христов разговаря с Жером Кел от посолството на Франция в София

Споделете с:

Проф. Христо Христов се срещна със съветника по политическите въпроси във френското посолство в София Жером Кел. На срещата присъстваха зам.-кметът по икономическо развитие Росица Антонова и зам.-кметът по образование и култура Найден Косев.

Целта на посещението на г-н Жером Кел, както сам той обясни идеята на визитата си, е да се запознае с региона и с приоритетите на новия кмет за развитие на община Шумен.

Проф. Христо Христов представи икономическия профил на общината, възможностите за развитие на бизнес в района и условията, които предоставя  Индустриалният парк като един от най-добрите в страната. „От общо 28 фирми, които към момента инвестират в терени и собствени производства, за съжаление, все още няма френско участие. Бихме се радвали да привлечем и френски инвеститори и френският флаг да се развее в парка,“ каза по време на разговора проф. Христов.  Той посочи, че един от приоритетите му е да продължи ускореното икономическо развитие на Шумен, което ще повиши заетостта, ще подобри стандарта на живот и ще направи града още по-привлекателен за младите хора. Подобряване на инфраструктурата, благоустрояване на кварталите и центъра на града, който от 44 години стои недовършен, изграждане на модерни спортни бази и на градски стадион са сред задачите, които стоят пред новото общинско управление. „Смятаме да променим и състоянието на туризма. Имаме изключително богато културно-историческо наследство, което, за съжаление, не използваме достатъчно ефективно, за да привличаме туристи“, призна Христов. Кметът посочи, че Шумен има всички дадености да се превърне в индустриален и туристически център на Североизточна България и че ще работи в тази посока през следващите четири години. „За да осъществим целите си, обаче, трябва да създадем условия за израстването на здраво и образовано поколение. В това отношение за нас е важно общината, образователните институции и Шуменският университет да работим в тясно сътрудничество и мисля, че ще го постигнем“, допълни Христов.

Жером Кел поздрави проф. Христо Христов с избора му за кмет, като обърна внимание и на впечатляващия мажоритарен вот на изминалите местни избори. Той благодари за топлия прием и за думите, с които кметът е успял да събуди интереса на един чужденец към Шумен като град, който е в основата на създаването на българската държава и авангард на новото през времето на Българското възраждане. „Имате много реалистични приоритети, интересни проекти, които пожелавам да осъществите. Убеден съм, че и френското знаме ще се развее в Индустриалния парк. Ще направя всичко, което е необходимо, за да запознаем френските инвеститори с възможностите, които Шумен предлага. Освен това ми предстои среща и с новото ръководство на Шуменския университет, за да насърча създаването на партньорства с френски университети, което би могло да се превърне в допълнителен стимул за двустранните контакти“, допълни Жером Кел. Гостът сподели и опита на Франция по отношение меценатството в сферата на туризма и стимулирането на частни фирми да финансират поддържането на културно-историческото наследство като практика, която може да бъде прилагана от местните власти и в България.

В края на срещата двамата си обещаха да продължат съвместните разговори и да предприемат необходимите действия, които да доведат до реални резултати в двустранните отношения.

868 преглеждания