Кулинарна рецепта за една мечта

Споделете с:

„Моята мечта е да работя за себе си, да сбъдвам моите цели, да имам мой бизнес, да предам на хората моята храна, моя вкус, моето виждане, да мога да оставя някаква българска следа, за да се помни. Както обичам да казвам: защо да сбъдвам на някой мечтите, като мога да сбъдна моята!“.

Това споделя пред електронния вестник ZASHUMEN.BG 27-годишният Асен Анев Ибров. Ето неговата визитна картичка: роден е в град Шумен, завършил Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров“. Кариерата му е започнала от училище – участвал в доста престижни събития и състезания, в които е спечелил през 2010 г. първо място за „Най-добър млад готвач на България“, през 2012 г. четвърто място на националната селекция в „Bocuse d’Or, България“ (най-престижното професионално кулинарно състезание в света “Bocuse d’Or”), през 2015 г. второ място в категория „Най-добре приготвено ястие от сьомга“ в „Национална кулинарна купа на България“, през 2019 г. четвърто място за „Най-добър готвач на България“ и през 2020 г. се класира сред полуфиналистите в Топ 40 за „Национален готвач на годината в Англия“.

„Учих се от най–добрите готвачи на България. Не беше лесно, но беше истинско приключение за мен!“ – казва шуменецът.

Повече от пет години Асен Ибров живее и работи в столицата на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. И е много показателно, че точно Лондон е първата в класацията „Топ 20 на кулинарните дестинации в света“ на „National Geographic“ („Нешънъл Джиографик“). А може би е и поредният късмет за младия шуменец, че сега той е готвач в посолството на Република България в английската столица.

Ето каква е кратката рецензия на българския посланик в Лондон г-н Марин Райков – Кавалер на ордена на Шампанското /Gosset/, за работата на Асен: „Качествата не изчакват възрастта“ – гласи френската поговорка, която се отнася пълноценно за Асен Ибров – млад готвач, който съчетава умение и вкус с артистичния рефлекс на професионалист, търсещ предизвикателствата на претенциозното небце на познавателя, за да го накара да се усмихне. Като постига деликатно равновесие на различни вкусови усещания, Асен винаги предлага внимателно премерена импровизация – съчетание на класическото наследство на западноевропейската кухня с едно намигване към неотменимите български кулинарни традиции. Има рядко хармонично разпределение на уменията си в основния и в десертния спектър на това, което предлага, а блюдата му са красиви, елегантно представителни, без да излъчват маниерниченето на кулинарна икебана. Професионалната му амбиция без съмнение е в пряка кореспонденция с желанието му за усъвършенстване и с убедителния му потенциал. Успех!“

Не по-малко значимо и откровенно в духа на покоряващия й професионализъм е и споделеното за Асен от съпругата на посланика г-жа Марияна Николова: „Професионалният ми живот ме е срещал с неслучайни готвачи от различни школи. Някои достатъчно амбициозни, за да се обучават, други – вече напълно изградени. Сега в Лондон се срещам с готвач с подчертана готовност за иновации и нагласа да комбинира вкус с красота. С други думи – вкусовото със зрителното възприятие. Готвач пълен с енергия, амбиция и креативност, с богато въображение, готов да отговаря на кулинарни предизвикателства… Ако трябва да обобщя – артист от модерна школа! Всеки път очаквам с нетърпение да видя ястията му, които безотказно са приятна изненада… и не на последно място гарантират достойното посрещане на гости. Да не забравяме, че важна част от работата минава през качеството и красотата на масата… тя е място за служебни разговори и за добрите впечатления, с които гостите остават от срещата. И които често споделят с колегите… като впечатление за страната ни.“

Според Асен, България липсва на картата в Топ 10 на храните със световно значение, защото не спазва традициите си. „Ние не използваме рецептите, останали от нашите деди и баби. А все си мислим, че знаем повече от останалите, готвим доста чужди ястия. Става дума за народопсихология – коментира Асен, но веднага допълва: – В днешно време в България се опитват да съживят традициите, което е прекрасно. И това се прави от доста хора, но трябва още. Както обичам да казвам: „сборна дружина планина повдига“… Ако ние, младите, се учим от по-възрастните и те ни учат нас, четем и се ограмотяваме за нашите традиции и вложим усилия, сигурен съм, че ще бъдем в Топ 10, а ние го заслужаваме. Да не забравяме, че сме първите, създали държава. Страни като Франция, Грузия, Италия, Турция, Белгия, Корея и тези покрай Средиземно море, държат на традициите си, дори ги представят по модерен начин.“

„За мен да се храниш здравословно, означава да се храниш равномерно. Няма нужда от крайности, освен ако човек не ги пожелае, но повечето крайности водят до болестно състояние – продължава Асен. – Когато се храни човек равномерно, успява да снабди организма с това, което има нужда. Винаги трябва да има ограничения откъм захарта и хляба, просто защото са ненужни на организма. Можем да си позволим в седмицата по един път да се подсладим. Задължително трябва да има фастинг (периодичногладуване), така болестите ще стоят далеч от нас, а ние, хората, ще бъдем по-здрави. Но по тази тема има много да се говори…“

Предлагам на Асен Ибров да бъде автор на кулинарна рубрика в сайта ZASHUMEN.BG. В последно време твърде много се говори за здравословно хранене, споделят се диети, търсят се стари рецепти, запазени от бабите по селата, лансират се биохраните… Искам и аз да надникна в кулинарния свят на Асен. Вече не само от приятелско любопитство, а и като възможност неговият кулинарен талант да бъде споделен с много голяма аудитория.

Типично за своето позитивно мислене и непресъхващ ентусиазъм, той веднага се съгласява. „Готов съм да споделя с читателите на ZASHUMEN.BG това, което приготвям – kaза Aсен. – Ще представя моята кухня, моите авторски рецепти. Ще може да се насладите на рецепти, които ще бъдат приготвени с продукти на достъпни цени, ще са вкусни и здравословни, а и ще бъдат супер лесни за приговяне. Странно, нали? Ще говорим за различни продукти и как е полезно да ги съчетаваме, как да се храним равномерно и още много! Ще предложа към авторските ми рецепти снимки на ястията, презентирани в мой стил, а хората ще могат да си ги презентират, както пожелаят. А, като храна, ще ги насоча към почти всякакъв вид кухня, за която в България ще могат да си набавят продукти. Пазарът е лесно достъпен и в днешно време има богат избор на продукти. Също ще ги насоча да се хранят равномерно и да не са гладни постоянно, а да са сити и леко гладни, като да се чудят: да ям ли или да не ям? Искам да се опитам да споделя моето виждане към храната, защото се пишат много книги, има супер много информация, но аз искам да дам на аудиторията нещо, което е рядкост откъм крайности. Няма смисъл, а само вреда, всеки има избор да се храни, както си пожелае, но идеята е да бъде равномерно, без джънк фууд (храна-боклук). Като покупка продуктите ще бъдат евтини, но качествени – странно звучи: евтино и качествено, но става! Ще бъдат лесно изпълними, здравословни и вкусни, почти без ограничения, просто с малко лишения и умерено! Идеята ми е да споделя мнение, че не е нужно да се стига до крайности, да се отслабва или да сме на тежки диети или пък да ставаме вегани или вегетарианци. Идеята ми е да се храним умерено, с много малки количества лишение. Няма нужда от сложни и трудни диети, крайности или безвкусни храни! Тоест, ако искаш да имаш хубаво тяло, можеш просто да консумираш храната в умерени количества и това да не води до затлъстяване, до напълняване, а да си във форма, да изглеждаш добре, дори и без тежки тренировки – просто няма смисъл човек да захабява всичко в организма си и ставите и т.н.“

И така, очаквайте старта на рубриката – тя ще излиза всяка събота.

Двамата с Асен Ибров вярваме, че заедно ще намерим кулинарната рецепта за една мечта. А вие първи ще я научите в ZASHUMEN.BG!

331 преглеждания