Министерството на отбраната ще одобри проекта за възстановяване в Шумен на Портал-паметника на 7-ми пехотен преславски полк

Споделете с:

Министерството на отбраната ще одобри проекта за възстановяване в Шумен на Портал-паметника на 7-ми пехотен преславски полк. Това стана ясно на заседание на Областната комисия „Военни паметници“ под председателството на областния управител проф. Добромир Добрев. Предложението на инициативния комитет е паметникът да се изгради при съществуващия портал (КПП – 1) в района на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС” към НВУ „Васил Левски” на изхода към ул. „Карел Шкорпил“ 1 в Шумен.

Председателят на Инициативния комитет за възстановяване на Портал-паметника на 7-ми пехотен преславски полк д-р Владимир Йолов обяви пред комисията, че има изготвен идеен проект и количествено-стойностна сметка за възстановяване на паметника на стойност 171 493 лв. без ДДС. „Няма промяна в идейния проект, такъв, какъвто вече е гледан и одобрен от областната комисия“, каза д-р Йолов. Той уточни, че при разработването на техническия проект някои детайли ще бъдат преразгледани от специалисти и е възможна промяна на необходимата сума. До момента има отпуснати 25 000 лв. от Министерството на отбраната.

На 13.02.2024 г. документите са изпратени до Министерството на отбраната за съгласуване. Представителят на Министерството на отбраната Радослав Симеонов, който присъства на заседанието, заяви, че предложението ще получи подкрепа за реализацията му. „Няма да имате проблеми, очаквам тази седмица да получите писмо от министъра на отбраната с одобрение“, съобщи Радослав Симеонов.

Областният управител проф. Добромир Добрев изрази убеждението си, че по-трудната част от пътя до възстановяване на паметника вече е извървяна и сега е важно да бъдат включени много хора в набирането на средствата. „Идеята е обединителна, касае пряко интегритета на нашата общност в Шумен и аз съм сигурен, че при събирането на средствата това ще си проличи най-ясно. Тази кауза е това, което може наистина да обедини. Много е важно да направим така, че хората да са запознати по на-добрия начин с тази благородна идея, за да може всеки според възможностите си да участва в набирането на средствата“, заяви областният управител.

На заседанието беше гласувано общо 7 паметни плочи и паметници в общините Венец, Смядово и Шумен да бъдат извадени от регистър „Военни паметници“, тъй като не отговарят на изискванията на закона. Комисията прие доклади на общините Нови пазар, Смядово, Хитрино и Шумен за състоянието на военните паметници и за актуализацията на необходимата документация за изработването на електронен регистър „Военни паметници“.

 

 

838 преглеждания