Национален студентски литературен конкурс „Боян Пенев“

Споделете с:

Националният студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ ще се проведе на 19, 20 и 21 май 2023 г. Организатори на най-старата литературна надпревара за студенти са Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ и Община Шумен. Откриването на 45-тото издание е на 19 май в 13:00 часа пред Ректората.

По регламент могат да участват само студенти и докторанти от български висши училища с творби в три направления – поезия, белетристика и критика (публицистика и журналистика). И тази година в журито са Захари Карабашлиев, Петър Чухов и проф. Пламен Дойнов.

В съпътстващата програма участниците ще посетят прожекция на българския филм „Шекспир като улично куче“ и ще се срещнат с част от екипа. Предвидено е представяне на две нови книги – „Рентгенова снимка на свободата“ на Михаела Илиева и „Тишината е спяща красавица“ на Петър Чухов. Ще бъде открита и фотоизложба.

По традиция конкурсът ще завърши с дискусия с членовете на журито в Студио 3 на БНР-Радио Шумен. Награждаването на лауреатите е на 21 май в 11:30 часа  пред паметника на Иван Пейчев.

Голямата награда на Конкурса е осигурена от Община Шумен и е издаване на книга на автор-студент.

Регистрацията за участие в конкурса е до 12 май на https://litkonkurs.shu.bg/registraciya /

217 преглеждания