Памет за полковник Константин Каварналиев

Споделете с:

С кръгла маса на тема „Военният талант и героизъм на полк. Константин Каварналиев – източник на национална гордост и патриотизъм“ във Военния клуб в Шумен днес бе почетена 110-годишнината от гибелта на полковник Константин Каварналиев. Доклади за големия български военачалник и герой от Балканските войни изнесоха доц. д-р Стефан Минков, преподавател в ШУ „Еп. Константин Преславски“, подполковник Георги Георгиев, началник на Военното окръжие в Шумен, и курсанти от Факултета по артилерия, ПВО и КИС към НВУ „Васил Левски“.

След приключване на форума, пред паметника на полк. Константин Каварналиев, който се намира в градинката до хотел „Шумен“, бяха поднесени венци и цветя. Слово произнесе председателят на Съюза на ветераните от войните на България – клон Шумен Николай Калев. В него той говори за храбростта и героизма на полковник Каварналиев. „Като участник в Междусъюзническата война, на 23 юни 1913 година, полк. Каварналиев води своите полкове като командир на бригада от Трета пехотна балканска дивизия срещу гръцките войски в условията на многократно превъзхождащ го противник. Със своя войнски талант и личен героизъм успява да защити българо-македонското население в района на Дойран и Кукуш. Боевете са упорити, а силите са крайно неравномерни по състав и въоръжение. Благодарение на военния талант на полк. Каварналиев и на неговия личен героизъм той вдъхновява своите бойци и ги повежда в атака, при която получава раняване от шрапнел в крака. Въпреки това, той не се отказва и продължава битката, но на 23 юни 1913 година умира от кръвозагуба“, припомни в словото си Калев.

На церемонията присъстваха кметът Любомир Христов, областният управител проф. Христо Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, зам.-кметът по образование и култура Найден Косев, началникът на Военното окръжие в Шумен подполк. Георги Георгиев, началникът на Шуменския гарнизон и командир на формирование 34200 полк. Добромир Добрев и др.

365 преглеждания