Посланикът на Република Казахстан гостува в Шумен по покана на областния управител

Споделете с:

Извънредният и пълномощен посланик на Република Казахстан у нас Негово Превъзходителство г-н Темиртай Избастин посети днес област Шумен. Визитата на дипломата е по покана на областния управител д-р Владимир Йолов.

Гостуването на Негово Превъзходителство г-н Темиртай Избастин започна в областната администрация в Шумен, където той беше приет от областния управител д-р Владимир Йолов. В деловите разговори участваха също заместник-областният управител Николай Колев и представители на ръководството на община Шумен. Според д-р Владимир Йолов, потърсени са взаимни възможности за ползотворно сътрудничество в сферите на икономиката, културата, образованието и туризма.

След това посланикът на Република Казахстан посети Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Негово превъзходителство г-н Темиртай Избастин направи дарение от книги на библиотеката, посветени на историята и духовността на Казахстан. Произведенията, сред които и луксозни албуми с репродукции и фотографии, са издадени от посолството и са преведени на български език. „За мен е голяма чест да съм в този красив град с богата история, а дарението е израз на приятелските връзки между двете държави“, заяви Темиртай Избастин.

Посланикът, заедно с областния управител, откриха и изложба с фотографии, посветена на 175-годишнината на великия казахски писател и будител Абай Кунанбайулы и на 1150-годишнината на големия мислител и философ Ал-Фараби. Тя ще остане в библиотеката в продължение на седмица.

На Негово Превъзходителство г-н Темиртай Избастин областният управител д-р Владимир Йолов и неговият заместник Николай Колев представиха чаровно младата и неудържимо талантливата шуменка Славея Иванова. Неотдавна тя стана носител на две престижни отличия в Република Казахстан – голямата награда Гран При на XIX международен конкурс за вокални изпълнители „Златен микрофон – 2022” в град Костанай и на специалната награда на Международния конкурс за изпълнители на песни на известния композитор Бейбит Оралулы “Елiм Менiм” в град Актобе. Славея Иванова поздрави г-н Темиртай Избастин с изпълнение на песен на родния му език.

В програмата на посланика на Република Казахстан бяха включени и посещения в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, в държавното предприятие „Кабиюк“, в Индустриалния парк, Томбул джамия и паметника „Създатели на българската държава“.

225 преглеждания