Успешен финал в международната IT надпревара IATI

Споделете с:

Онлайн новинарското издание WWW.ZASHUMEN.BG беше сред медийните партньори на международния турнир по информатика.

 

“Независимо дали са спечелили медал или не – всички деца, участвали в ИАТИ 2024, са славни, защото те са нашето бъдеще, нашите победители“, сподели след финала на 15-ото издание на Международния турнир по информатика за напреднали „Джон Атанасов“ в Шумен председателят на организационния комитет д-р Бисерка Йовчева, която е включена в престижната класация “Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България”.

Патрони на турнира са президентът на Република България Румен Радев и проф. д. н. Наталия Витанова – ректор на Шуменския университет Епископ Константин Преславски”, а неговите организатори са община Шумен, Шуменският университет и Школа “А & Б”.

Общо 481 състезатели от 17 страни – България, Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Киргизстан, Молдова, Пакистан, Румъния, Саудитска Арабия, Туркменистан, Украйна, като под неутрален флаг се състезаваха участниците от Беларус, Русия и Татарстан, се представиха в IT надпреварата. За турнира в Шумен пристигнаха 119 млади информатици от България, Румъния, Босна и Херцеговина, а останалите 362-ма се състезаваха онлайн. От световните сили в състезателната информатика на турнира отсъстваха само представители на САЩ и Китай.

Д-р Бисерка Йовчева подчерта, че България отново е сред световния елит в състезателната информатика. Тя припомни, че това е единственото международно състезание по информатика в две възрастови групи – младежка (за ученици до 15,5 години) и старша (за ученици от гимназиална степен), което се провежда и според правилата на международната олимпиада по информатика, на много високо ниво, като има държави, които отпускат стипендии на свои състезатели, спечелили медали от турнира.

Българските състезатели спечелиха 5 златни, 10 сребърни и 20 бронзови медала. В старшата възрастова група най-добре представилият се български състезател е Данаил Койнов от Шумен, пети в генералното класиране, който се окичи със златно отличие. Участниците от шуменската Школа “А & Б” завоюваха още четири бронзови медала.

На церемонията по награждаването снощи в залата на общинския Младежки дом сребърният спонсор на турнира д-р Владимир Йолов, при излизане на сцената, подари свеж букет на д-р Бисерка Йовчева с думите: “Неуморима г-жо Йовчева, поклон пред това, което правите и градите. Като шуменец съм горд, че Шумен отново е център на такова голямо международно събитие. Здраве и успехи при покоряването на нови постижения!” След това той връчи награди на част от отличените състезатели.

 

 

 

851 преглеждания