Шумен чества Съединението

Споделете с:

С полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци бе отбелязана 137-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
Днес шуменци почетоха едно от най-светлите събития в новата ни история. Дело на българския народ, протекло без проливане на кръв, извършено против волята на Великите сили и най-вече на Русия, върхов акт в утвърждаване на българската държавност.
Сред гостите на тържеството бяха кметът на община Шумен Любомир Христов, областният управител професор Христо Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, представители на местната власт, политически партии, различни организации и граждани.
Слово за празника произнесе полковник Петко Петков – Началник на Департамента по чуждоезиково обучение на факултет“ Артилерия, ПВО и КИС“ при НВУ „Васил Левски“. „Шести септември е символ на успех с непреходно значение за историческата съдба на народа ни, безстрашно отхвърляне на несправедливостта, наложена от Великите сили, разкъсала един народ с хилядолетна история и култура. Винаги ще помним имената на тези, които поемат историческата отговорност за великото българско дело, загърбват личните си вражди и разногласия в името на една цел – обединението на родината“, каза полк. Петков по време на тържеството.
След ритуала на площад „Кристал“ в Шумен в знак на почит възпоменателна церемония и полагане на венци и цветя се състоя пред паметната плоча и в местността Марашката кория, където през 1885 г. българската войска, начело с княз Алексaндър Батенберг, провежда учебни стрелби. Там пратеници на Българския таен централен революционен комитет убеждават княза да оглави Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Да поднесат своето цвете на признателност там бяха дошли деца, жители и гости на селото.

232 преглеждания