„Арена Шумен“ – домакин на близо 80 събития през 2022 година

Споделете с:

79 събития от различно естество – спортни състезания, културни мероприятия и други са реализирани в многофункционалната зала „Арена Шумен“ през 2022 година. За същия период в залата са се проведени и 491 тренировки на спортни клубове, включително репетиции на танцови, хорови състави и др. Това показват данните в отчета за миналата година, изготвен от Общинското предприятие „Общински жилища и имоти“, което стопанисва съоръжението. Информацията е предоставена в отговор на отправено запитване от общинския съветник Добри Стоянов.

В справката се посочва още, че през първото тримесечие на изминалата година в „Арена Шумен“ са се провеждали само състезания и тренировки на картотекирани състезатели към лицензирани спортни федерации. Залата е използвана по-активно след 31 март 2022 г., тъй като до тази дата са действали временни противоепидемични мерки, въведени от министъра на здравеопазването заради пандемията от COVID-19.

Сред спортните състезания, на които зала „Арена Шумен“ бе домакин през 2022-ра, са мачовете на БК „Шумен“ от Националната баскетболна лига и на хандбалния тим „Шумен 61“ в Националното хандбално първенство. За пореден път в Арената се проведоха Държавното първенство по кикбокс в стил „лоу кик“, осмото издание на Националната индивидуална купа за мъже по ускорен шах и блиц – Мемориал „Стоян Иванов“, държавното първенство по масов спорт „Гимнастрада“, което събра 700 състезателки от цялата страна, традиционният мажоретен фестивал „Мадарски конник“ и други.

С концерт в зала „Арена Шумен“ започна националното турне на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, посветено на 70-годишнината от създаването на формацията. Залата беше домакин и на концерта на рок групите „Сигнал“ и „Тангра“, които зарадваха шуменската публика с най-големите си хитове. Поколения състезатели и треньори, дейци на баскетбола и представители на спортната общественост в града присъстваха на тържеството, посветено на 100 години от развитието на баскетболната игра в Шумен.

За поредна година градът посрещна танцови формации от цяла България за участие в Националния танцов фестивал „Магията на танца“. Националният конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Съзвездие“ също събра талантливи деца от различни градове на страната. В „Арена Шумен“ се проведе и празничният концерт по повод 100-годишнината от създаването на II ОУ „Д-р Петър Берон“, в който специален гост беше обичаната българска певица Маргарита Хранова.

301 преглеждания