Бесарабски зевзеци разсмяха Каспичан със своята весела „Манджа“

Споделете с:

Първият носител на уникалната специална награда „Усмивката на бачо Кольо“ по време на шестото издание на Международния фестивал „Майстори на шеговития къс разказ – ЗЕВЗЕК 2016, Каспичан“ стана Виталий Зеленков от Одеса.

Журито с председател Мария Статулова връчи две първи награди – на Иван Дан и на Петър Дудуш. Тримата призьори са бесарабски българи, които живеят в Украйна. Тяхната весела команда е „Манджа“ и с нейния екип те участват в популярната Бесарабска лига на КВН (Клуба на веселите и находчивите). Петър Дудуш и Виталий Зеленков три пъти са били победители в лигата, като предишният им отбор се е казвал „Супер троенци“.

Раздадени бяха и две втори награди – на Владимир Телпис от Одеса и на Йордан Христов от Каспичан.

Трета награда отнесе Ивалин Маринов от Каспичан, който заяви: „За пети път участвам във фестивала. Два пъти съм бил N 1, но уточнявам – по жребий. Сега за първи път получавам награда.“

Специалната награда на кмета на община Каспичан за актьорско майсторство получи Димитър Кочланов от Бургас.

С диплом за участие във фестивала си тръгна към родното село Островное най-младият кмет в Бесарабия Петър Добрев, който е само на 25 години.

Фестивалът, който се провежда под патронажа на Министерството на културата, събра на сцената на народното читалище „Пробуда-1928“ в Каспичан 22 зевзеци от България, Украйна, Молдова и Румъния.

В журито бяха включени още Любен Чаталов и директорът на ДКТ „В. Друмев“ Илия Раев, а от страна на домакините – Стефан Петков и Юлиян Куртев.

Кметът на община Каспичан Милена Недева благодари на всички, които подкрепят феста. На закриването дойде и народният представител Ралица Тодорова, която е от Каспичан.

В заключителния концерт се представиха прочутият танцов състав „Настроение“ и млади таланти от вокалното студио към читалището.

Настоящото издание на фестивала се проведе в памет на артиста Никола Анастасов, който беше почетен пожизнен председател на журито.

168 преглеждания