Братска солидарност сплотява Москва и Киев за победа на силата на мира (преди половин век)

Споделете с:

Напоследък се ровя из стари вестници, като се опитвам да сравнявам написаното в пожълтелите им страници с неговото актуално измерение. И все повече се убеждавам, че всеки стар вестник е като един мъдър учител, който ни преподава уроците на времето.

Ето разлиствам вестник “Правда Украины” – брой 25 (9387), 30 януари 1973 г. На първа страница е заглавието “Победа сил мира”. В текста се акцентира как “с голяма радост са посрещнали хората в Москва и Киев“ вестта за прекратяването на 18-годишната военна агресия на САЩ във Виетнам и подписването на мирно съглашение в Париж. За важната историческа победа героичният виетнамски народ, разбира се, е получил безкористна братска солидарност и пълна подкрепа от Москва и Киев. В двата столични града се състояли многолюдни митинги за укрепване на всеобщия мир.

В същия брой на вестника, но на трета страница, накратко се съобщава за предстоящите преговори за взаимното съкращаване на въоръжените сили и на въоръжението в Европа, насрочени за следващия ден – 31 януари 1973 г. във Виена – Австрия. Освен участието на представители на бившия СССР, в преговорите е било предвидено да се включат учредителките на Организацията на Северноатлантическия договор – Белгия, Великобритания, Дания, Италия, Канада, Люксембург, Нидерландия, Норвегия и САЩ, както и присъединилите се по-късно към НАТО Гърция, Турция и Германия.

След половин век братската солидарност между Москва и Киев явно се превърна в братоубийствена война. Може би, остава да видим как ще се посрещне в натовските държави краят на обявената от руския президент Путин “специална военна операция” в Украйна…

236 преглеждания