Зоопаркът в Шумен отново отвори врати

Споделете с:

Шуменският зоопарк е отворен за посетители и посреща жители и гости на града в изцяло обновена обстановка. В него към момента могат да се видят около 20 вида животни, сред които котешки лемури, носати мечета, муфлони, кози, чинчили, зайци, два вида пауни, папагал монах, диамантен фазан, гризачи, различни видове птици и др.

Работното време е от 10.00 до 18.00 часа всеки ден, включително в събота и неделя, като входът е безплатен. Това съобщи пред журналисти Златин Кайряков, директор на общинското предприятие „Паркове и обредна дейност“, което стопанисва зоокъта. Той обясни, че реконструкцията на зоопарка е извършена от общинските предприятия „Паркове и обредна дейност“ и „Строителство и благоустройство“, без външни фирми. „Успяхме да обновим около 30 % от територията на зоопарка, като вложените средства са близо 180 000 лв. от общинския бюджет. Строителните работи продължават. Надявам се, че до края на следващата година ще бъде изцяло завършен“, каза Златин Кайряков.

Зоопаркът в Кьошковете е реновиран, с нов, модерен облик, с подходящи условия за отглеждане на екзотични животни. На мястото на старите заграждения, които бяха премахнати, са построени нови по-големи клетки за животните, в съответствие с всички нормативни изисквания. Изградена е нова волиера за птици, като интериорът е съобразен с естествената среда на пернатите обитатели. Там е обособена и контактна зона, където посетителите могат отблизо да се докоснат до различните видове птици. За удобство на посетителите по централната алея в зоопарка са поставени пейки и кошчета за отпадъци. Направена е и още една контактна зона, в която децата ще могат да се доближат до зайци и морски свинчета. Изградени и напълно оборудвани са нова ветеринарна амбулатория с изолатор за животни, както и пречиствателна станция.

Директорът на ОП „Паркове и обредна дейност“ допълни, че ще се ремонтира и останалата част от зоопарка, чиято площ е 10 дка. „За първи път тази година по оперативната програма „Околна среда“ общините ще могат да кандидатстват за обновяване и разширяване на зоопарковете си. Идеята е основната дейност на зоокътовете да бъде насочена към консервация, отглеждане на защитени местни видове, както и за научна и обучителна дейност. Като следваща стъпка смятаме да направим заграждение за балкански рис – местен изчезващ вид, за който има данни, че са само два на територията на България. Ще обогатим видовете пернати с местни пойни птици и ще изградим езеро в горната част на зоопарка за редки защитени водоплаващи птици“, уточни Кайряков.

Предвижда се на следващ етап заедно с експозицията от екзотични животни в шуменския зоопарк да се извършва и научна дейност, свързана с отглеждането на редки и застрашени местни видове животни, както и последващото им връщане в естествена среда.

391 преглеждания