Курсанти развяха знамето на Шумен на остров Ливингстън

Споделете с:

Знамето на Шумен бе развято на о. Ливингстън. Така флагът се доближи само на 10 км от връх Шумен в планината Тангра, съобщава Otbrana.com. Курсантите от научно-изследователския кораб на ВВМУ „Никола Вапцаров“ слязоха на брега и продължиха изпълнение на задачи от дългосрочната практика. На НИК-421 има четиримата курсанти, сред които шуменката главен старшина Анна Стоянова и главен старшина Радослав Радков от Нови пазар. Преди седмица знамето ни се развя и в Ушуая  – по население колкото Шумен, но най-южният град в света, съобщават от Военно окръжие  – Шумен.

Научноизследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ с бордови номер 421 застана на котва в Южния залив на о. Ливингстън пред Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ в 07:00 ч. местно време на 4 януари.

С акостирането на кораба завърши поредният етап от прехода на НИК 421, като част от 32-та Българска антарктическа експедиция до ледения континент Антарктида.

Връх Шумен (на английски: Shumen Peak) е покрит с лед връх, разположен на 770 м н. в. в хребета Фрисланд в планината Тангра на остров Ливингстън, Антарктика. Получава това име в чест на град Шумен през 2002 г.

 

2 323 преглеждания