Над Шумен полетяха балони в подкрепа на страдащите от редки болести

Споделете с:

Разноцветни балони в подкрепа на хората, страдащи от редки болести, полетяха в небето над Шумен днес.

29 дръвчета – ясен и явор бяха засадени в парковото пространство около Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Облагородяването на района започна с водосвет за здраве, който беше отслужен от отец Пламен от църквата „Св. Райко Шуменски“.

Събитието се организира от Националния алианс на хората с редки болести с подкрепата на Община Шумен, ОП „Паркове и обредна дейност“, Окръжен съд – Шумен, „Шумен пътнически автотранспорт“ ООД и Медицинския филиал към МУ Варна.

Петинка Банова, представител на Алианса за Шумен и областта, благодари на всички партньори, които подпомогнаха кампанията. “Броят на дръвчетата, които посадихме днес, е символичен – 29 февруари е веднъж на четири години и това го свързва с редките болести. От друга страна, дръвчето е символ на надеждата за живот за хората с редки заболявания”, каза Банова.

В 19:00 ч., една от най-красивите и внушителни сгради – Съдебната палата заедно с градинката пред нея, ще бъдат осветени в различни цветове, символизиращи редките заболявания. Световната инициатива тази година е под мотото „Всеки има цвят … Ти сподели своя!“

По-рано днес в Министерството на здравеопазването пациентски организации поискаха нова национална програма за генетична профилактика, скрининг и диагностика и подпомагане дейността на експертните центрове за редки болести. На срещата беше съобщено, че списъкът на заболяванията е бил актуализиран през миналата година и в него вече са включени 251 редки заболявания.

216 преглеждания