Областният управител поздрави ветерана от войната Ахмед Льотев за 102-ия му рожден ден

Споделете с:

Областният управител в Шумен д-р Владимир Йолов поздрави много сърдечно най-възрастния ветеран от Втората световна война Ахмед Льотев в село Маломир, община Върбица, който на 20 май навърши 102 години.

Бившият редник от Българската армия посрещна официалните гости пред своя дом в обкръжението на близките си. Той беше наметнат с шалче в цветовете на националното ни знаме, а на гърдите му блестяха няколко ордена. В къщата на легло остана съпругата на ветерана Айше Льотева, която на 11 април навърши 100 години. До бай Ахмед бяха неговата дъщеря Салиха Ахмедова (на 63 години) и зет му Сабри, внукът Ахмед Терзийски и снахата Салиха Мусова. В Разград живее по-голямата му дъщеря Арфе, която е на 70 години.

Преди 77 години Ахмед Льотев е служил като военен санитар и не рядко е бил последната надежда на ранените български войници и офицери на бойното поле. Той е роден в Родопите, а от 1978 г. се е преселил в село Маломир. Работил е в Горското стопанство във Велинград и в бившето ТКЗС (трудово кооперативно земеделско стопанство) в село Маломир. По думите на дъщеря му Салиха, на преклонната си възраст бай Ахмед “всичко яде, не избира храната, пие кафе и чай, но алкохол – не”…

Личният празник на ветерана съвпадна с традиционния събор на село Маломир, който вече 11 години се отбелязва на 24 май. Тържеството се състоя в центъра на селото.

Областният управител д-р Владимир Йолов прочете приветствие към Ахмед Льотев, който остана в дома си, и поднесе подарък на неговите близки. Приветствия и подаръци поднесоха началникът на Военното окръжие в Шумен подп. Георги Георгиев, полк. Спиридон Спиридонов и полк. о. р. Николай Калев, който от името на ръководството на Съюза на ветераните от войните на България обяви, че на Ахмед Льотев се връчва нагръден знак “За признателност”. Прочетени бяха също поздравителни адреси от името на президента на Република България генерал Румен Радев, който е и върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили, както и от адмирал Емил Ефтимов – началник на отбраната.

Жителите на Маломир бяха поздравени от кмета на община Върбица инж. Мердин Байрям, под чийто патронаж се организира празникът на селото. На тържеството присъстваха председателят на общинския съвет във Върбица Кадир Хасан, заместник-кметът на общината Бейсим Мустафа, кметът на село Маломир Алдин Чолаков и общински съветници.

В музикално-танцовата програма се изявиха малчуганите от детската градина “Мир” в село Маломир, младите самодейки от формация “Меден глас” към местното читалище и гостуващата от Шумен фолклорна група “От извора” към Девети пенсионерски клуб “Вяра, надежда, любов”.

Другият най-възрастен ветеран на територията на област Шумен е редник Никола Пенчев в село Златна нива, община Каспичан, който през октомври ще навърши 101 години.

384 преглеждания