Общинският младежки дом и радио Jazz FM канят шуменци на фестивала „Деца на джаза“

Споделете с:

Първото издание на Младежкия фестивал „Деца на джаза“ – Шумен, организиран от Общински младежки дом – Шумен в партньорство с радио Jazz FM ще се проведе от 29 септември до 1 октомври. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Община Шумен и с генералното спонсорство на фирмите „Фикосота“ ООД, „Глоб Строй“ ЕООД и „Алкомет“ АД. Спомоществователи са семеен хотел „Пролет“, аптеки „Беркут“, Ветеринарна амбулатория д-р Джамбазови, къща за гости „Кребс“, гранд хотел „Шумен“, хотел „Авеню“. Реализацията на фестивала е подпомогната от ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“, Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“, Държавна агенция „Архиви“, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий, Държавен културен институт Къща музей „Панчо Владигеров“ – София, Регионален исторически музей – Шумен и др.

Това е първият джаз фестивал в България, който си поставя за цели:

Да участва чрез новаторски подход и интегрирана програма в изграждането на ново поколение вдъхновени джаз музиканти – знаещи, можещи, партниращи си, уважаващи авторитетите; да създаде общност между тях; да свърже желаещи да изучават музика с най-авторитетните преподаватели.

Да изпълни с културно съдържание обучението по музика чрез лекции, документални свидетелства, срещи с артисти и създаване на общодостъпни ресурси, които ще са национално достояние.

Да предложи на жителите и гостите на Шумен високостойностна културна програма от концерти, изложби и видео прожекции.

Създадени от програмния директор на Jazz FM Светослав Николов, концепцията и програмата пълноценно използват ресурсите на българската джаз сцена и отговарят на потребностите за нейното развитие. Всяка година във фокуса на фестивала ще бъде различен инструмент и ще се извежда нова нишка от музикалната история на Шумен в национален контекст чрез честване на бележити личности, свързани с града. Фестивалът ще е с обучителен, концертен модул и съпътстваща програма.

През 2023 г. фокусът е джаз пианото и ще отбележим 190 години от рождението на шуменеца Добри Войников, 45 години от смъртта на израсналия в Шумен Панчо Владигеров (в навечерието на 125-ата годишнина от рождението му), 90 години от рождението и 30 години от смъртта на сина му Александър Владигеров, както и посмъртно – 75-ата годишнина на Марио Станчев – син на израсналия в Шумен пианист Тинко Станчев. Преподаватели ще са Антони Дончев (ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград), Ангел Заберски („Нов български университет“ – София) и Мирослав Турийски (АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив).

1 200 преглеждания