„Октоберфест“ намери своето отражение в село Кюлевча

Споделете с:

Най-масовият народен празник в света – „Октоберфест“, който се провежда ежегодно в Мюнхен (Германия), намери своето българско отражение в село Кюлевча, община Каспичан.

В събота в селището под Мадарския скален венец се организира второто (есенно) издание на Фестивала на домашната бира. „Фестивалът на домашната бира го открихме по немска традиция на 21 май, а днес закриваме бирения сезон и слагаме края на лятото – обяви кметът на селото Веселин Тодоров. – От няколко години започнахме да произвеждаме бира в Кюлевча, Мадара и Шумен, както това го правят в страни като Германия и Чехия. Използваме популярни рецепти и се стремим да сме съвсем близо до традиционните стандарти. Опитваме се да спазваме и известния Закон за чистотата на бирата от 1516 година, в който се налага за производството на бира да се използват само три съставки – вода, хмел и ечемик. Разбира се, правим и някои експерименти, за да разнообразяваме своята пенлива продукция.“

В слънчевия съботен ден нямаше нужда са се разяснява, че мъжете знаят защо членуват в Асоциацията на домашните пивовари в България. На кюлевчанския „октоберфест“ се изявиха шестима самобитни майстори на пивоварното изкуство. Кметът Веселин Тодоров щедро лееше от своята пшенична бира. Отец Неделчо Неделчев от местната църква „Свети пророк Илия“ беше препасан с престилка на прочутата бирена марка „Гинес“ и предлагаше своята продукция, която почти не се отличаваше от оригиналното ирландско пиво. С тъмна бира, при която малко повече се препича малцът, отвори щанда си и Неделчо Савов. Марин Маринов пък заложи на червената бира. Радослав Славов предложи английски ейл, който ферментира при по-високи температури. До него Радослав Байчев изненада всички с пушен ейл. В другия край на селския мегдан се предлагаше и фабрична бира, за да могат многобройните ценители на кехлибарените еликсири да направят разликата между заводското и домашното производство.

Разбира се, както повелява българската традиция, покрай бирата димяха скари с топли наденички, кебапчета и кюфтета. Доста набързо бяха опразнени и тавите с печен свински джолан… Местни производители предлагаха още козе и краве сирене, кашкавал и катък, изработени при домашни условия, както и мед и медни продукти.

Чаровната и талантлива млада дама Женя Стоянова събра погледите на всички с ръчно изрисуваните си тениски за любителите на домашната бира и със стъклените халби, които също бяха богато украсени. Специален гост на бирения фест беше кметът на община Каспичан Милена Недева, която също не пропусна да вдигне наздравица с халба домашно пиво.

Организаторите от народно читалище „Каменен стълб-1888“ обявиха колоритни състезания. Надпреварата за пренасяне на най-много пълни халби спечели Патриция Жекова от Каспичан, която не разля нито една от десетте огромни чаши. А Георги Йорданов, също от град Каспичан, победи на финала Стоян Стоянов в състезанието по изпиване на най-много бира за кратко време – една минута и 30 секунди. Стоян, обаче, който бе сред най-неуморните домакини, си призна, че преди финалното надпиване бил доста „прегрял“ с тренировките…

В концертната програма на откритата сцена се включиха групата за автентичен фолклор „Кюлевчански напеви“ с ръководител Стоянка Пашова, дуо „Веселие“, а специален музикален гост беше попфолк певицата Бриана. Тя демонстрира чар и непринуденост, като заложи само на народни и естрадни песни и не си позволи да изпълни нито едно чалгаджийско парче.

В прекрасния есенен ден в центъра на Кюлевча дойдоха много гости от целия регион. Особен колорит внесоха колоната от рокери, които също закриваха своя сезон, от двата шуменски мотоклуба „Дяволите“ и „Нощните ездачи“. „Синовете на вятъра“ също опитаха от домашната бира и получиха музикални поздрави от Бриана. По-късно в селото пристигнаха и част от участниците в събора „Корените български – Плиска 2016“, който се състоя в събота първопрестолния град. Получи се наистина един автентичен празник в Кюлевча, за който като мото прозвучаха думите на секретаря на местното читалище Стоянка Пашова: „Във виното е истината, а в бирата е силата!“

Но кметът Веселин Тодоров със своята широка добруджанска душа явно няма да спре дотук. И през втория си мандат той превръща Кюлевча в селото с най-много празници, за да привлече интереса на туристите. След отбелязването на Еньовден, Деня на плодородието и бирения фест, сега се задава петото издание на Фестивала на младото вино и пресния суджук. Той ще се състои в края на октомври и специален музикален гост тогава ще бъде фолкфурията Райна, съобщи Веселин Тодоров.

 

В КЮЛЕВЧА ИЗПРАТИХА ЛЯТОТО С ПРАЗНИК НА ПЛОДОРОДИЕТО

 

Традиционният празник на плодородието „Кюлевчиада 2020” се организира с любезното домакинство на местното народно читалище „Каменен стълб-1888” с председател Веселин Тодоров. Специални гости бяха кметът на община Каспичан Милена Недева и председателят на общинския съвет Ралица Тодорова.

На мегдана в селото беше организирана кулинарна изложба с домашно приготвени сладки и солени изкушения, сезонни плодове и зеленчуци. Вкусна скара и пивка бира събираха ценителите на празника. А за тяхното настроение се погрижиха самодейките от група „Кюлевчански напеви”, от танцова формация „Задявка” в Шумен, както и певицата Десислава Великова.

Много овации на публиката предизвикаха изпълненията на прекрасните сестри Ива и Велислава Костадинови, внучки на прочутата народна певица Гуна Иванова. Техните песни показаха красотата на българския фолклор. Не случайно през последните години Ива и Велислава са звезди на фестивала „Пирин фолк” в Сандански, а на последното му издание през това лято двете млади красавици представиха и втория си самостоятелен албум „С България в сърцето”.

Финалистът от първия „MasterChef” по bTV Стефан Стефанов демонстрира за пореден път невероятните си умения на гурме-майстор и обеща да бъде отново в Кюлевча и на есенния празник на домашно приготвената бира в селото, който е насрочен за 17 октомври.

Ценителите на вкусната скара от истинско българско месо с автентичен вкус, приготвено в „Чифлик Кюлевча Тодорови” ЕООД, и този път спазиха съхранената формула в занаята на дружеството: „Опитай и повтори!”

 

166 преглеждания