Петгодишен лиценз получи зоопаркът в Шумен

Споделете с:

Шуменският зоопарк получи лиценз до март 2028-ма година от Министерството на околната среда и водите. Това съобщи директорът на общинското предприятие „Паркове и обредна дейност“ Златин Кайряков.

„Лицензът удостоверява годността на зоологическата градина за опазване на диви животински видове извън естествената им среда чрез отглеждането и размножаването им при контролирани условия“, пише в документа, подписан от министър Росица Карамфилова.

През последните няколко години работници от общинското строително предприятие и от предприятието „Паркове и обредна дейност“ извършиха ремонт със собствени средства. Бяха изградени нови клетки и волиера, изолатор за животни и ветеринарна амбулатория, съобразени с всички съвременни нормативни изисквания. Строителните дейности включват цялостна реконструкция, разширяване на зоокъта и обновяване с нови видове животни. Сред тях са рис, муфлони, лами, носати мечета, сурикати, лопатари, пауни, котешки лемури, различни видове птици, гризачи и др. Проектът беше одобрен от министерството на екологията. В него се предвижда наред с експозицията от екзотични животни да се извършва и научна дейност, свързана с отглеждането на редки и застрашени местни видове животни, както и последващото им връщане в естествена среда.

265 преглеждания