Представят изложбата „Коренни жители на Америка“ в шуменската библиотека

Споделете с:

Изложба графика, живопис и керамика под наслов „Коренни жители на Америка“ на художничката Биляна Васкова бе открита на 30 януари в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Експозицията се реализира с финансовата подкрепа на Общинския фонд „Култура“ след участие в конкурс.
Изложбата представя част от индианските племена и народите, които са коренното население на Северна, Централна и Южна Америка. Сред тях са източногорските индианските племена ирокези, мохикани, хурони и алгонкини от района на Великите езера в Северна Америка; средно и югозападните индиански племена на САЩ сиукси, шайени, паони, навахо, зуни, апачи чирикауа и команчи; цивилизациите на олмеките, толтеките и маите и империята на ацтеките в Централна Америка; империята на инките в Южна Америка.
Биляна Васкова е художник по декоративно и приложно изкуство. Тя е възпитаник на Държавната художествено-промишлена академия „Барон Фон Щиглиц“ в Санкт Петербург, специалност „Художествена керамика“, както и петкратен стипендиант за висше образование на фондация „Отворено общество“. През годините е работила като дизайнер на ювелирни украшения за италианската марка Remida Tornaghi. До момента има 12 самостоятелни изложби в България, Русия и Италия, както и участия в съвместни изложби и творчески пленери в Сърбия и Испания. През 2008 г. печели първо място на Националния конкурс по керамика „Un piatto per La Qintana Cybea“ в гр. Масса, Италия, а също и специалната награда на конкурса за участие през 2009-та.
Експозицията „Коренни жители на Америка“ може да бъде разгледана в изложбената зала на шуменската библиотека до 15 февруари.

259 преглеждания