Призови места за балетната школа към ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ от международен конкурс

Споделете с:

Балерините от школата по класически танци към ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ – Шумен се завърнаха три първи награди, две втори награди и една трета награда от международния танцов конкурс „Movmnt International Dance Competition“. Седмото издание на форума се проведе на 8 и 9 април в Русе. Талантливите шуменки с ръководители Светла Денчева и Юлия Николова се представиха с пет хореографии в разделите „класически танци“ и „характерни танци“. След завръщането си в Шумен Светла Денчева и балерините Кристина Георгиева, Данина Ганчева и Йоана Илиева разказаха пред журналисти за участието си в международния конкурс, както и за емоциите след силното си представяне.

„Участваме за трети път в конкурса, като досега винаги сме печелили награди. Щастлива съм, че и тази година отново успяхме да покажем, че шуменската школа към ОДК е сред добрите в България. Много сме развълнувани от постиженията на децата“, каза Светла Денчева. Тя отбеляза още, че усилено са се подготвяли за участието си в конкурса. „Работихме много, защото знаем, че конкуренцията е голяма. Особено румънските състави са на много високо ниво. Техните участници идват от балетни училища. Българските участници също бяха много силни. Например от музикалното училище във Варна децата са в балетни класове. От тази гледна точка не можем да се сравняваме с тях, защото подготовката им е много по-интензивна. Ние работим три дни в седмицата, докато при тях обучението е всекидневно“, обясни Денчева.

Кристина Георгиева, Дарина Ганчева и Йоана Илиева от школата по балет към ОДК споделиха, че малко са се притеснили от конкуренцията и от това, че не са имали възможност да направят репетиция преди началото на конкурса. Въпреки това при излизането си на сцената те са успели да покажат най-доброто от себе си, а наградите са доказателство за силното им представяне. Момичетата си пожелаха винаги да са така задружни като колектив и да имат все повече успехи.

Журито, което оценява участниците, е съставено от изтъкнати български и международни хореографи, режисьори и педагози: председател Цветанка Гергинова – учител и хореограф и членове: Анна Пампулова – режисьор и хореограф, Сабрина Риналди и Марчело Алгери от Италия – директори на Аристон Пробалет, Овидиу Драгоман от Румъния – директор на балетен театър, Барбара Мелика от Италия – режисьор и хореограф, Петър Санто от Унгария – режисьор и хореограф и Стефан Сея Съботинов от Франция – танцьор и хореограф.

„Моvmnt International Dance Competition“ е един от най-престижните танцови конкурси в страната. В тазгодишното издание на форума участваха над 1000 деца и юноши на възраст от 5 до 19 години от България, Румъния и Италия.

218 преглеждания