С конкурс избраха майсторите на домашно вино и мезе в село Дибич

Споделете с:

С атрактивни конкурси, организирани в салона на народно читалище „Развитие-1897“ бяха избрани майсторите на най-добро домашно вино и най-добро домашно мезе в шуменското село Дибич.

В четвъртото издание на конкурса за най-хубаво домашно вино участваха 29 винопроизводители, които се представиха с общо 40 проби на бели и червени вина от реколта 2017 г. Те бяха оценявани от жури с председател Ангел Димитров – сомелиер, и членове – Десислава Златева, началник на отдел „Култура, младежки дейности и спорт“ в община Шумен, и Димитрина Милена – зооинженер. „Всички вина бяха прекрасни! – заяви Ангел Димитров след дегустацията. – Благодаря за труда, който са положили винопроизводителите, за да сътворят тези домашно приготвени напитки!“

Голямата награда за най-добро домашно вино от реколта 2017 заслужи Данаил Жечев. Той получи от секретаря на читалището Живка Хараланова буре, но призна, че е направил само 50 л вино от гроздето, което отглежда на старата асма у дома. Червеното си вино е сътворил като букет от 6-7 сорта грозде. Виното си пази за приятели, но предпочита да си пие ракията. Победителят е на 34 години, работи в бранша на строителството.

Челната тройка в категорията „червени вина“ оформиха Валентин Стоянов, Иван Неофитов и Ирина Стоянова. Сред тях Иван Неофитов има най-голям стаж сред призьорите в досегашните четири издания на конкурса – веднъж е бил първенец, два пъти е заемал второ място, а един път е класиран на трета позиция. Гроздовият му еликсир от реколта 2017 г. е произведен от четири сорта. В домашната си изба съхранява и вино, и ракия, които се отличават с превъзходно качество.

В категорията на белите вина, към които бяха причислени и розетата, победител стана Стилиян Станков. Той сподели, че от реколта 2017 г. е произвел 100 л бяло вино с много любов. На втора позиция в класирането журито постави Анатоли Дончев, а на трета – Митко Митев.

Изключителен интерес бе проявен към първото издание на конкурса за най-добро домашно мезе. В него се включиха осем участници, които се представиха с общо 19 приготвени от тях мезета. Компетентното жури тук се ръководеше от най-колоритния участник в първия сезон на тв състезанието „MasterChef“ у нас, като кулинарното шоу се сочи и за световен хит – Стефан Стефанов, носител на титлата „Грил майстор на България“ за 2017 г. Неговите родови корени са от селата Кюлевча и Могила в община Каспичан, но живее предимно във Варна. В състава на журито бяха още Албена Бабева-Сланева, главен експерт в отдел „Култура“ на община Шумен, и представител на вестник „Шуменска заря“. Те оцениха представените за конкурса луканки, суджуци, пастърми, сланини и филета по цвят, вкус и твърдост, съгласно критериите на Българския държавен стандарт.

„Не ни стигнаха предвидените три награди, затова решихме да присъдим и една специална награда – каза Стефан Стефанов. – Тя е за приготвеното по класическа френска рецепта домашно мезе от Върбинка Виндева. Първа награда заслужи Иван Хараланов. Той с много ентусиазъм е сътворил от свинско месо една луканка, която доста напомня за смядовската. На второ място е Дарина Гинева, която се представи с телешки суджук, много близък до вкусовите качества на горнооряховския. На трета позиция в класирането е Иванка Бижева, която спечели журито с филе от заек.“

Стефан Стефанов лично наряза всички мезета, участващи в кулинарния конкурс, прибави и няколко свои, като почерпи с тях присъстващите в салона на читалището. След обявяването на наградите вечерта продължи до късно с много кръшни хора и музикални изпълнения на чаровната певица Дарина Бошнакова.

168 преглеждания