Фестивал „Зелени слънца”

Споделете с:

На 24 юни, Еньовден – празник на билките, ще се състои традиционният фестивал “Зелени слънца”. “Елате да посрещнем изгрева на слънцето на Шуменското плато, да оплетем Еньовски венец от билки и цветя, да изиграем Еньовско хоро и да се окъпем в росата за здраве” – призовават организаторите.

Празникът ще продължи на паркинга на паметник „Създатели на българската държава“, където ще бъдат пресъздадени ритуалите „Мълчана вода“ и „Еньова буля“. За децата са предвидени весела работилница, арт школа и скаутски игри, а за доброто настроение ще се погрижат фолклорни състави от община Шумен. Ще научим стари шуменски церове за 77 вида болки и ще видим част от единствената в света изложба на позлатени билки „Златните билки на България“, представена от „Магията на българската роза“ ООД.

Организатори са ДПП „Шуменско плато”, община Шумен, РИМ – Шумен, ШУ „Епископ Константин Преславски“, регионален клуб „Традиция“.

С участието на производители и търговци на биопродукти, мед и изделия от природни материали, занаятчии, „Магията на българската роза“ ООД, състави към читалища от община Шумен, арт школа „Чифлигарови“, ЦСРИЛЗУ, скаутски клуб “Мадарски конник“.

398 преглеждания