Фотодокументална изложба разказва за дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София

Споделете с:

Изложбата „Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София“ ще бъде представена днес, 15 март от 17.00 часа в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Тя проследява периода от 27 октомври 1913 г. до 2 февруари 1915 г., когато Ататюрк е военен аташе в София. Той пристига в България години преди да оглави парламента на новата Република Турция през 1920 г. и месеци след като страната му се включва в Първата световна война, вече подполковник, получава заповед да се върне в Истанбул.

В експозицията са включени документи за назначаването на Ататюрк като военен аташе и командващ на една от дивизиите в турската армия, военната му биография, доклади до османския генерален щаб, писма от и до Ататюрк до края на живота му през 1938-ма, поздравления към него, книги, спомени за честванията, посветени на негови годишнини. Някои от документите се представят на общественото внимание за първи път.

Експозицията е резултат от съвместната работа на държавните архиви на Турция и България и се осъществява със съдействието на Посолството на Република Турция у нас. Изложбата може да бъде разгледана в шуменската библиотека до 31 март.

307 преглеждания