Христо Стоичков: “Любовта на Шумен ми даде толкова енергия!”

Споделете с:

“Каква тръпка! Какво завръщане след повече от 30 години! Любовта на Шумен ми даде толкова енергия! Пълната зала ме зареди за месеци напред! Поклон и ще се видим пак при откриването на новия стадион в града! Благодаря на Община Шумен, издателство “Софтпрес” и всички, помогнали за тази уникална среща!” – това написа в своя Фейсбук-профил H8S Hristo Stoitchkov емблемата на българския футбол Христо Стоичков. Под наслова „30 години от САЩ 1994“ той се срещна в зала “Арена Шумен” със стотици свои привърженици, раздаде безброй автографи и участва в индивидуални и групови снимки.

Водещ на събитието беше популярният журналист от националното Дарик радио шуменецът Иво Райчев.

Гостуването на футболната звезда се организира по инициатива на община Шумен.

“Това събитие е част от нашата платформа, свързана със създаване на здраво наше поколение, а това можем да го постигнем чрез спорта. Целта ни е да дадем възможност на младите таланти на Шумен да се докоснат до Христо Стоичков и той да им предаде своята любов към футбола и неповторимата си жажда за победа!”, заяви кметът на община Шумен проф. Христо Христов. Той връчи на футболната легенда плакет на глобалния символ на България – Мадарският конник и обяви пред многобройната публика в залата, че Стоичков ще бъде един от хората, които ще прережат официално лентата при откриването на обновения градски стадион “Панайот Волов”. А любопитен момент се получи, когато при изпълнението на дузпа на хандбалната врата в “Арена Шумен” кметът проф. Христо Христов отбеляза майсторски гол в долния ляв ъгъл на пазещия там свой световноизвестен съименник.

Христо Стоичков подари на кмета макет на наградата си за най-добър футболист – “Златната топка”, за която отбеляза, че я е чакал 28 години.

“За мен е радост и чест да съм в Шумен след толкова години. Този град е дал двама велики футболисти на България – Цоньо Василев и Ивайло Киров, с който ме свързва дългогодишно приятелство – заяви Стоичков. – Радостен съм, че мога да се срещна с тези млади хора в Шумен. Сега като се възстанови големият стадион в Шумен, тези деца ще могат и ще имат къде да почувстват какво е спорта. Надявам се, спортът да се върне и в училище, там да могат децата също да спортуват, да имат къде да спортуват в училищата, да има състезания между училищата, да са по-малко те на телефоните. Кметът е поел една голяма идея да направи в Шумен такива центрове, да има спортна база. Надявам се Шумен пак да е в “А” група по футбол, да има и волейбол, баскетбол, лека атлетика и още спортове… Развълнуван съм, защото Шумен е един от градовете, където в далечната 1982-та година започнахме да играем с моя приятел Ивайло Киров. Бяхме заедно в младежкия национален отбор. Не мога да не спомена и Цоньо Василев, когото имах възможност да познавам лично. Спортисти е имало в този град и ще има. Надявам се, че в най-скоро време в този град отново ще има медали от олимпиада и от световно първенство…”

По време на тържеството кметът награди с плакети футболните хора на Шумен Стоян Чешмеджиев, Ивайло Киров, Румен Вичков, Милен Христов, Станислав Тодоров.

За настроението на всички в залата със свои изпълнения се погрижиха гайдарският оркестър към СУ “Сава Доброплодни”, Крисиана Георгиева с изпълнение на песента „За тебе, майко Българийо“ и детският танцов ансамбъл „Веселяче“ при ЦПРЛ-ОДК „Анастас Стоянов“.

На сцената неотлъчно до Стоичков беше внучката му Миа, а сред гостите в залата беше и треньорът на националния отбор по вдигане на тежести и олимпийски шампион от Барселона 1992 Иван Иванов. В Шумен беше дошъл и съавторът на книгата “Христо Стоичков. Историята” Владимир Памуков, която е официалната биография на футболната звезда.

 

956 преглеждания