Шуменецът Румен Христов участва в най-стария годишен маратон в света

Споделете с:

Почетният гражданин на Шумен Румен Христов, в екип с цветовете на родния ни трибагреник и надпис “Bulgaria” на фланелката, участва под номер 3842 в най-стария годишен маратон в света (провеждан от 1897 г. насам и организиран от Бостънската атлетическа асоциация).

На 18 април се състоя 126-ото бягане на Бостънския маратон, като в класическото разстояние от 42 195 метра бяха допуснати повече от 28 хиляди състезатели от всички 50 американски щата и от 120 страни на възраст от 18 до 83 години. Надпреварата беше достъпна само за ваксинирани срещу коронавирус участници (през 2020 г. за първи път в историята на маратона стартът беше отменен заради пандемията от Ковид-19).

Целта на младия шуменец беше да пробяга един от най-големите лекоатлетически маратони в света за време от 2 часа и 55 минути. А специално от Шумен дойдоха в Бостън да го подкрепят неговите родители Галя и Христо.

Тази пролет в Бостънския маратон доминираха африканските бегачи от Кения. Евънс Чебет спечели надпреварата при мъжете с време 2:06.51 часа, а олимпийската шампионка от Токио 2020 и победителка в маратона в Ню Йорк 2021 Перес Джепчирчир стана първа при жените с третото най-добро време в историята на надпреварата от 2:21.01 часа.

Соченият за IT-гений Румен Христов вече има завиден стаж в маратонските бягания в САЩ. Той има успешни участия в доста престижните маратони в Сан Франциско, Чикаго и Ню Йорк, а при дебюта си няколко пъти е пробягвал и по-късите дистанции на маратона в Бостън. Не случайно за тези си впечатляващи постижения Румен Христов беше отличен с годишната награда за 2019 г. в традиционната класация “Спортист на годината’’ от регионалния вестник ‘’Шуменска заря’’.

Румен е възпитаник на ППМГ “Нанчо Попович” и на легендарната Школа “А & Б” в родния си град Шумен. Сред медалистите на международните олимпиади по информатика той е в Топ 3 на световната ранглиста за всички времена. Три пъти е носител на наградата „Джон Атанасов“, която връчва президентът на Република България.

От десет години най-младият удостоен със званието “Почетен гражданин на Шумен” (през май 2012 г., когато Румен Христов е на 18 години) живее в Бостън. Той завърши магистърска степен по компютърни науки в Масачузетския технологичен институт (МИТ) в САЩ. Като съосновател на компанията “Emerald”, за иновативна разработка в здравеопазването, младият шуменец беше включен в авторитетната класация на “Форбс” – “30 под 30 за САЩ” в края на 2019 г.

На Трети март тази година, по лична инициатива на Румен Христов, един от централните мостове в Бостън беше осветен в цветовете на българския флаг в чест на националния ни празник.

425 преглеждания