Шумен е домакин на Националния танцов фестивал „Магията на танца“

Споделете с:

ХVII-то издание на Националния танцов фестивал „Магията на танца“ ще се проведе тази събота и неделя, 29 и 30 април, в зала „Арена Шумен“. Събитието се организира от Община Шумен и Общинския младежки дом. Входът за зрители е свободен. Програмата на фестивала представи днес пред журналисти директорът на Младежкия дом Дияна Христова.

„Това е най-голямото събитие за танцово изкуство, което се провежда в нашия град. Наложил се с авторитета и организацията си през годините „Магията на танца“ за пореден път е предпочитан форум за изява от състави и формации от цялата страна“, каза Дияна Христова.

В тазгодишното издание на фестивала ще се включат 25 танцови формации от Шумен, Айтос, Варна, Велики Преслав, Добрич, Лясковец, Мездра, Поморие, Разград, Русе, Силистра и Търговище. Близо 200 участници ще се изявят в три жанра – съвременни, характерни и улични танци. Те ще бъдат разпределени в четири възрастови групи: от 5 до 8 години, от 9 до 11 години, от 12 до 15 години и над 16 години.

Шумен ще бъде представен във всички възрастови групи и стилове от танцовите формации към Общинския младежки дом – ТФ „Emotion“, ТФ „WOW“ и ТШ „Фаворит“, както и от възпитаниците на БС „Перли“ и Група „Фантазия“ при НЧ „Добри Войников-1856“.

Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от жури в състав: председател проф. Анелия Янева, преподавател по съвременни танци в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, и членове: Боряна Колева, хореограф и ръководител на Детския танцов ансамбъл „Веселяче“ към ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ – Шумен и Йордан Василев от Бургас, инструктор по хип-хоп и брейк танци.

Националният танцов фестивал „Магията на танца“ има конкурсен характер. Целта на събитието е популяризиране на младежкото любителско творчество, обмяна на информация за развитие, нови стилове и постижения в различните танцови направления.

339 преглеждания