Ден за безопасен Интернет в Шумен

Споделете с:

С акцията „Накъде води линкът“ в СУ „Панайот Волов“ бе отбелязан Международния ден за безопасен интернет.

На фасадата на шуменското училище, както и във фоайетата, бяха поставени табла с QR код, без да има никакви други указания. Така любопитството провокира учениците да последват линка и да се включат в анкета за безопасен Интернет. Възпитаниците на училището получиха и наставления как да „сърфират“, без да попадат в беда.

Международният ден за безопасен интернет е започнал като инициатива на Европейския съюз, през миналата година той беше отбелязан в над 120 държави на всички континенти.

“По данни на Евростат за 2023 г. 86 % от европейците и 77 % от българите използват интернет всеки ден. Той е безспорно удобство, но крие и редица опасности, особено за децата и хората, които не го използват твърде често – споделиха от Представителството на Европейската комисия в България. – Днес е подходящ повод да се замислим за сигурността си онлайн и за това какво правим, за да се предпазим от кибератаки, злоупотреби с личните ни данни и дезинформация. През последните години Европейската комисия предприе редица действия, за да гарантира, че онлайн пространството е възможно най-безопасно за всички и особено за децата. Един от основните инструменти, използван за целта, е Законодателният акт на ЕС за цифровите услуги.”

2 706 преглеждания