Реч за състоянието на Европейския съюз – 2022

Споделете с:

На 14 септември Урсула фон дер Лайен произнесе третата си годишна реч за състоянието на Европейския съюз. Председателят на Европейската комисия се обърна към Европейския парламент и всички европейски граждани, за да направи равносметка на постигнатото през изминалата година, да очертае основните приоритети в работата на Комисията през следващите 12 месеца и да представи визия за справяне с безпрецедентните предизвикателства, пред които ЕС е изправен. Речта бе последвана от дебат в пленарната зала с членовете на Европейския парламент.

Ето част от нея:

„Никога досега този парламент не е обсъждал състоянието на нашия Съюз, докато на земята на Европа бушува война.

Ние отново извадихме наяве вътрешната сила на Европа. И ще се нуждаем от цялата тази сила.

Ще бъдем подложени на изпитания. Подложени от онези, които искат да се възползват от всеки вид разделение между нас. Това е не само война на Русия срещу Украйна. Това е война срещу нашата енергия, война срещу нашата икономика, война срещу нашите ценности и война срещу нашето бъдеще.

От края на Втората световна война ние следваме обещанието за демокрация и върховенство на закона. И нациите по света изградиха заедно международна система, насърчаваща мира и сигурността, правосъдието и икономическия напредък.

Днес точно в нея са прицелени руските ракети.

Днес всички виждаме, че трябва да се борим за нашите демокрации. Всеки ден.

Трябва да ги защитаваме както от външните заплахи, пред които са изправени, така и от пороците, които ги разяждат отвътре.

И в контекста на настоящите трудности започнахме да виждаме какъв би могъл да бъде нашият нов хоризонт.

По-смел Съюз, който е по-близо до хората в трудни времена, който е по-дързък в отговора си на историческите предизвикателства и ежедневните тревоги на европейците, и който върви редом с тях, когато се сблъскват с големите житейски изпитания.

Това е духът на Европа.

Съюз, който е силен заедно.

Съюз, който надделява заедно.“

Пълният текст на Речта за състоянието на Съюза на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен можете да прочетете тук → https://europa.eu/!k49vqc

281 преглеждания