Ученици от Шумен и Каспичан отбелязаха Европейския ден на езиците

Споделете с:

Езикът е не само средство за общуване и обмяна на мисли, той може да бъде и повод за празник. Съвместната инициатива по отбелязването на 26 септември – Европейския ден на езиците, на учениците от V-a и VII-г иновативни класове, с класни ръководители Лина Янбастиева-Петрова и Женя Теллалова – учители по английски език в СУ с хуманитарен профил „Йоан Екзарх Български“ в Шумен, се превърна в истински празник на знанието и културното многообразие.

Чрез прилагане на традиционни и съвременни подходи и методи на преподаване инициативата интегрирано включи знания по английски език, информационни комуникационни технологии, география и икономика. И петокласниците, и седмокласниците с много голямо желание и ентусиазъм се включиха в интерактивна викторина, създадена в образователната платформа mozaBook, за да премерят знания за произхода и разпространениeто на европейските езици. И двата отбора показаха завидни знания със съвсем малка преднина на единия отбор, която определи победителите в интелектуалното забавление.

Акцентът на празника е в това, да се популяризират културното и езиковото многообразие на Европа, да се насърчават хората от различна възраст да изучават европейските езици, заявиха от ПЕГ „Н. Вапцаров“ в Шумен. За първи път в профилираната езикова гимназия ще стартира група за занимания по интереси – клуб „Красива Италия“. Заедно с изучаването на италиански език в часовете са предвидени и дейности, насочени към опознаване на Италия.

В средно училище “Панайот Волов” в град Каспичан, мотивирани от Ц. Георгиева и Д. Крумова, учениците от прогимназиален и гимназиален етап отбелязаха Европейския ден на езиците с голямо вълнение, радост и ентусиазъм! Те изготвиха проекти, говориха на различни езици, научиха нови думи и изрази, а абитуриентите от XII клас запознаха първокласниците и второкласниците с факти за празника и защо е важно да се учат езици. Малчуганите с интерес слушаха за историята на честването на празника, за най-стария език в Европа и за най-говоримия език в света.

3 563 преглеждания