11 млади шуменци ще пътуват с влак из Европа

Споделете с:

Младежите се включват в инициативата DiscoverEU, от която спечелиха безплатни карти за пътуване с влак из цяла Европа.

През миналата 2022 г. – Годината на младежта, единадесетокласници от ППМГ „Н. Попович”, голяма част от които доброволци в СНЦ „Алдора”, току-що навършили 18 години, подадоха своите кандидатури.

Освен, че трябваше да отговорят на формални изисквания (възраст, гражданство), младежите трябваше да участват и във онлайн викторина, свързана с различни европейски проекти, както и да споделят своите очаквания от пътуването.

Като новогодишен подарък за днешните дванадесетокласници пристигна новината за предстоящите пътешествия. Всички те в момента проучват интересни обекти и планират вълнуващи европейски маршрути.

Общо над 47 000 млади европейци ще могат да се впуснат в своето европейско приключение с влак от март 2023 г. до февруари 2024 г. в рамките на 30 дни.

Избраните участници ще получат карта за отстъпки от DiscoverEU с намаления за културни посещения, учебни дейности, спорт, местен транспорт, настаняване, храна и др.

 

DiscoverEU е инициатива на ЕС, която дава възможност на 18-годишните да се запознаят с многообразието, културата и историята на Европа, да натрупат нови спомени и да създадат нови приятелства. От началото на инициативата през 2018 г. досега, 212 700 младежи са спечелили карти за безплатно пътуване.

DiscoverEU е действие по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз, което дава възможност на младежите да опознаят Европа от собствен опит. Пътувайки предимно с влак (има изключения за участниците, които живеят на остров или в отдалечен район) те ще опознаят впечатляващите пейзажи на Европа и нейното разнообразие от големи и малки градове.

На 18-годишни, законно пребиваващи в Европейския съюз или в една от третите държави, асоциирани към програмата „Еразъм+“, като Исландия, Лихтенщайн, Северна Македония, Норвегия, Сърбия и Турция, DiscoverEU дава възможност за пътуване, чрез което да се опознае многообразието на Европа, нейното културно наследство и история и да се осъществят срещи с хора от целия континент. Освен това DiscoverEU дава възможност да бъдат развити ценни житейски умения като независимост, увереност и отвореност към други култури.

Следващият кръг на кандидатстване ще започне през пролетта на 2023 г.

 

359 преглеждания