Академик Николай Денков и професор Нели Димитрова честитят 24 май на шуменци

Споделете с:

Съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната — Демократична България” академик НИКОЛАЙ ДЕНКОВ и народният представител от същата група професор НЕЛИ ДИМИТРОВА, които са и членове на Комисията по образованието и науката в 49-ото Народно събрание, са изпратили поздравителни адреси до кмета на община Шумен Любомир Христов, както и до учителите, университетските преподаватели, учениците и студентите в Шуменска област по случай днешния светъл празник.

“Уважаеми г-н Христов, приемете нашите поздравления по повод 24 май — Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – се казва в приветствието до кмета. – Благодарим за любезната покана да се включим в традиционното за Шумен шествие, с което отбелязвате този най-мил за всички българи празник. Щастливи сме, че ръководството на общината и тази година ще отличи с ”Наградата на Шумен” онези, които продължават делото на славянските Първоучители, отстояват с чест вековните ни културно-просветни традиции и градят знаещи и можещи млади личности. Поздравяваме всички носители на отличието и им пожелаваме да бъдат здрави, да продължават все така неуморно да работят за образованието и възпитанието на шуменските деца, да откриват и развиват талантите им и да им помагат да израснат като достойни граждани на България.

Поздравяваме сърдечно и отличниците на Шумен от Випуск 2023. Гордеем се с тях и вярваме, че ще запазят и занапред амбицията и упоритостта си и с успехите си ще прославят Шумен и България, където и да ги отведе пътят им. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!”

Уважаеми учители и университетски преподаватели, скъпи ученици и студенти, приемете нашите поздравления по случай 24 май — празника на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност! Днес се прекланяме пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, на които дължим не просто нашата писменост, а нашето национално самочувствие. Благодарение на тях сме различни и неповторими и се нареждаме сред първопроходниците на европейската цивилизация.

Няма нищо по-силно от знанието и нищо по-вдъхновяващо от творческия дух. Знаете го най-добре Вие – учителите и университетските преподаватели, посветили живота си на образованието и възпитанието на децата ни. Вярваме, че и занапред ще продължите да работите всеотдайно за постигане на общата ни цел като нация — по-качествено образование на следващите поколения българи. Цялото ни общество разчита на Вас за това.

Скъпи ученици и студенти, обичайте, ценете, пазете, изучавайте и развивайте българския език и българската култура. Гордейте се с тяхната уникалност и представяйте достойно нашата родина България, където и да ви отведе Вашият път след училището и университета.

Поздравяваме всички продължители на светлата мисия на Първоучителите за съхраняване и разпространяване на българското слово, духовност и традиция. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!”

 24 май 2023 г.

 

575 преглеждания