Академик Николай ДЕНКОВ, народен представител от “Продължаваме промяната”: “Ще съчетаваме различните възможности за решаване на проблемите в Шуменска област”

Споделете с:

“При всяко обсъждане на парламентарно ниво, ние ще изразяваме интересите на Шуменския регион“ – това подчерта на днешната пресконференция народният представител от ПП “Продължаваме промяната” в 30 многомандатен избирателен район – Шумен академик Николай Денков. Той напомни, че специално за Шуменска област приоритетите са свързани с качеството на питейната вода и със замърсеността на въздуха, с развитието на туризма и на пътната инфраструктура. И по тяхното ефективно решаване трябва да се съчетават различните възможности на местната и на държавната власт.

“На конкретните проблеми трябва да се намират конкретни решения” – допълни и Николай Колев, областен координатор на „Продължаваме промяната“ в Шумен. Той обяви още, че в тази връзка предстоят срещи с експерти от различните области. Същевременно младата политическа сила все още не е участвала в местни избори и няма съветници в общинския съвет. “А гласът на опозицията в общините трудно се чува” – вметна Николай Колев. Но, разбира се, изход от ситуацията има. Офисът на “Продължаваме промяната” в Шумен, който се намира на ул. “Съединение” 71 (втория етаж), ще бъде отворен всеки работен ден от 9 до 17 часа, а отделно ще имат (предварително оповестени) приемни дни депутатът академик Николай Денков и областният координатор Николай Колев. “Идеята ни е да обединяваме обществото около проблемите и в търсене на тяхното решение” – заяви г-н Колев.

Академик Николай Денков коментира и актуалната новина за деня по повод проведените консултации за съставяне на кабинет с ръководството на “Продължаваме промяната” при президента Румен Радев.

„Много е важно да има правителство, но това правителство трябва да има ясно политическо представителство, да носи политическа отговорност за решенията, които се вземат. По важните теми трябва да е ясно, като се вземат решенията, кой застава зад тях – посочи шуменският народен представител в 48-ото Народно събрание. – Без ясно политическо представителство никой не носи отговорност.”

В София лидерът на „Продължаваме промяната” Кирил Петков потвърди позицията на партията, че няма да подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ.

„Отворени сме да бъдем конструктивна опозиция, ако първият мандатоносител ГЕРБ направи правителство – сподели пред журналисти в Шумен академик Николай Денков. – Конструктивна опозиция означава, че ние няма да участваме в това правителство, но когато то прокарва политики, които смятаме за правилни, ние ще ги подкрепяме, без да имаме резерви от това кой е вносителят. Ако първият мандат не бъде успешен, вероятно ще обсъдим възможността да направим правителство на малцинството, но отново по програмата, която ние смятаме за важна. Ако и това не се реализира, ще бъдем конструктивна опозиция на правителството  от третия мандат, което съответства на приоритетите на ГЕРБ. Но, ако неговите политически приоритети съответстват на нашите от “Продължаваме промяната”, не изключвам възможността да се включим в него и да го подкрепим. Сега няма ясно парламентарно мнозинство, но има политики, по които имаме съгласие – за Бюджет 2023, за законови промени, свързани с енергетиката, със съдебната система. Независимо коя партия ще бъде водеща, ние трябва да съберем мнозинство. Няма да пречим, ако правителството на ГЕРБ прилага политики, които съответстват на нашите, и ще ги подкрепим. Но основното ни разминаване с ГЕРБ е свързано с корупцията. Много често проблемите са преплетени и някои се опитват да ги разрешат по един нездравословен начин. Имаме негативен опит при обсъждането на правосъдната реформа. Когато има конструктивни политики, ние ще ги подкрепим, но когато някой се опитва да харчи публични средства неправомерно, веднага ще алармираме.”

390 преглеждания