„Арена Шумен“ е сред победителите в „A’ Design Award“ за 2022-2023

Споделете с:

Многофункционалната спортна зала „Арена Шумен“ с арх. Калоян Колев спечели бронз в категорията  „Архитектура, строителство и проектиране на конструкции” на един от най-големите и известни конкурси за дизайн в света, който се провежда в Комо, Италия.

„Арена Шумен“ беше замислена като органичен, емблематичен, запомнящ се образ, който да се превърне в един от символите на града”, така авторите на проекта представят своя реализиран вече обект за участие в конкурса. В анотацията се казва още, че районът около нея е отлично вписан в градската структура и е предвиден за част от нов, жизненоважен, второстепенен градски център с площ от 55 дка, с хотелски комплекс, жилищни сгради, търговски обекти, открити детски и спортни площадки и т. н.

Проектът е съобразен със стандартите на международните спортни федерации, с местните отбори, условията на терена, бюджета, който може да се осигури и т. н. Строителството стартира през февруари 2017 г. и приключи през май 2018 г.  „Основната цел беше да се задоволят всички изисквания в една великолепна архитектурна форма. В процеса участва голям екип от повече от 30 дизайнери, инженери и художници. Истинско предизвикателство беше на такова място – бивше военно поделение, да се създаде модерна мултифункционална сграда, наситена с исторически пластове и социална ангажираност,“ пише още в представянето.

Снимки на „Арена Шумен“ са включени във физическата и онлайн изложба, посветена на най-добрите проекти от конкурса. Освен това фотографиите са публикувани и в специални медийни платформи за популяризиране и PR услуги.

 

237 преглеждания