Асен Ибров е финалист на “Lumina Lamb Challenge UK 2023”

Споделете с:

Шуменското лъвче в кулинарното изкуство Асен Ибров покорява поредния си професионален връх. Той е класиран сред осемте финалисти на “Lumina Lamb Challenge UK 2023” в Лондон. В престижното състезание се включиха 192 участници, като 20 от тях достигнаха до полуфинала.

“Задачата ни включва да направим уникално ястие с най-доброто агнешко в света, в което задължително трябва да има две включени части от агнешкото – аз избрах агнешко филе и агнешки котлет. Към тях включих 50 от бъдещите здравословни продукти за хората и планетата, така моето ястие стана отличаващо се и достигна до финал. Идеята е да направим рецепта,  която не са опитвали до сега – сподели специално за информационния сайт WWW.ZASHUMEN.BG шеф Асен Ибров. – Моето ястие е Lumina lamb (rack and loin). То съдържа агнешко филе с булгур, пушени бадеми, червено зеле с къри, кьопоолу с киселец и агнешки сос. Не случайно съм включил български елемент – все пак съм от България, в която балканска страна агнешкото и при нас е популярно….”

Финалът? “Сега на 20 март ще готвим на живо в кулинарния салон на (HRC) “International Salon Culinaire Excel” в Лондон – продължава Асен. – Състезанието е много интересно и вълнуващо. Наградата е едноседмичен трип в Нова Зеландия. Останалите две не си ги спомням, но и те са много хубави. Имаме 1 час да приготвим нашите основния ястия. Журито ще ни оценява по: овкусяване, вкус, креативност, техника на готвене, презентация и време.”

И още малко подробности за историята на състезанието. “На Lumina компанията им отнема 15 години, за да създадат нещо, което никога не е виждано досега в агнешкото месо: достигат до изключителна и по-фина интрамускулна микро-мраморна форма, наподобяваща на говеждото месо Wagyu – допълва младият шуменец. – Всяка година овните се оценяват строго и класират, като само най-добрите 1 % правят класа, за да продължат линията като овен в Lumina. Агнетата се отглеждат по много специфичен начин. Те пасат на специални пасища, със специално обучени пастири, като агнетата се хранят с цикория, която допринася за мекия им вкус и където те придобиват интрамускулна мазнина, богата на Омега-3 и полиненаситени мазнини. Просто казано: това е Lumina Lamb – най-доброто агнешко в света!”

В момента Асен работи в лондонския ресторант “CORD by Le Cordon Bleu” – първия ресторант в английската столица на прочутия френски институт за кулинарни изкуства “Le Cordon Bleu”, в който са учили много известни готвачи от цял свят. Нашето момче демонстрира кулинарното си майсторство и пред г-н Марин Райков, който е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. В българското посолство в Лондон шеф Ибров се грижи предимно за официалните вечери.

Асен е възпитаник на ПГОХХТ “Проф. д-р Асен Златаров” в град Шумен. Пет години преди да замине за Лондон през 2015 г., той вече е носител на наградата за най-добър млад готвач в България. През 2020 г. много успешно се представи и в “National Chef of The Year England” (“Национален готвач на годината в Англия“) – сочен за един от най-престижните конкурси на създадената през 1885 г. британска гилдия на готвачите (Craft Guild of Chefs). “В него участват готвачи от страната, но избират само 40 полуфиналисти. За мое щастие бях един от тях” – уточнява скромно Асен.

“Спомням си, че бях на един тротоар в Шумен, когато ми дойде идеята да стана готвач” – казва пред сайта “Българи в Лондон” майсторът в кулинарното изкуство. Когато си дойде следващия път в родния град, много настоятелно ще го помоля да ми покаже този легендарен тротоар, защото някой ден там ще трябва да се постави паметна плоча с надпис “Оттука тръгна пътят на шеф Асен Ибров”…

 

 

1 309 преглеждания