Благодарност към дарителите

Споделете с:

Шумен благодари на своите дарители. На специална церемония кметът Любомир Христов връчи сертификат и почетен плакет на представители на фирми, сдружения и граждани, с чиято подкрепа са осъществени важни обществени каузи.

Най-големият дарител за 2022-ра година е Владимир Василев, правнук на известния български скулптор проф. Марин Василев, един от основоположниците на скулптурното изкуство в следосвобожденска България. 6 скулптурни творби – портрети и 1 фигурална композиция от наследството на родения в Шумен творец, оценени за над 300 000 лева, вече са във фонда на Художествената галерия „Елена Карамихайлова“. Предстои тяхното експониране.

Сред големите дарители на Шумен за поредна година са Училищното настоятелство в село Царев брод, фирмите „Алкомет“ АД и Фикрет Индже, „Теси“ ООД и „Фикосота“ ООД, д-р Драган Нонев и „Лавена“ АД. В списъка на първите десет са още Пламен Петков от София с дарение за РБ „Стилиян Чилингиров“ и Гражданското сдружение „Анелия – Румяна“ на Анелия Атанасова и Румяна Станоева.

Кметът Любомир Христов припомни, че от Шумен тръгва традицията 6 декември да се чества като Ден на дарителя. „За мен е чест да Ви поздравя и да изкажа своята благодарност на всички вас от най-малкия до най-големия дарител. Много и различни са каузите, но неизменни остават духът и солидарността, които са ни съхранили като народ и държава.“ С тези думи той се обърна към присъстващите на тържеството.

В традициите на дарителството в града са вписани имената на много хора, подпомогнали училища, читалища, храмове, болници. Но делото на  шуменския търговец Нанчо Попович е един от най-светлите примери за щедростта на онези родолюбиви българи, които имат принос за модерното развитие на Шумен след Освобождението с изграждането на едно от първите в страната девическо училище.

„Благодаря Ви, че продължавате и развивате тази вековна българска традиция. Не мога да не припомня, че от 160 години в града ни не е строен храм. А само през последните няколко години бяха събрани средства за построяването на храма в квартал „Тракия“. Кампанията „Помогни сега“ показа, че шуменци са готови да откликнат и да подкрепят всеки, който е изпаднал в беда,“ каза още Христов.

Отец Димитър от храма „Свето Възнесение Господне“ благослови всички дарители. Той припомни думите от евангелието „И от всеки, комуто много е дадено, много и ще се изисква“. „Така са постъпвали нашите предци, така и вие достойно следвате техния пример“, каза архиерейският наместник.

В програмата участваха Дамян Димитров, възпитаник на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и Грациела Стоянова, основател, ръководител и хореограф на танцовата организация „Танцувалня“.

304 преглеждания